Vernissage på POM: Fuzzy horizons

0
287
Ivar Lövheim ställer ut på POM Gallery med start idag. 

Ateljén finns på Lindholmen i Göteborg och konststudierna tar honom med jämna mellanrum till Stockholm. Idag, lördag, öppnar Skellefteåbördige konstnären Ivar Lövheims utställning på POM Gallery i Mariefred. Och temat är suddiga horisonter. 

”Every focus demands fuzzy horizons.” Meningen kommer från Jonna Bornemarks How to not know: an essay on the Limits of Cognitive Knowledge och är central i Ivar Lövheims utställning på POM Gallery med vernissage idag, lördag. För det var när han cyklade till ateljén i morgondis som det slog honom — hur det i hans ögon fula, och det i ljuset klyschigt suddiga i Göteborg var så fult så det blev vackert.

Redan 2003 började Ivar sina konststudier, då på Göteborgs konstskola. Nu studerar han på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har haft ett terminsutbyte på Akademin Valand i Göteborg, staden som nu varit Ivars hemstad en längre tid.
— Cykelturen till ateljén är den stunden då jag kan vara som mest närvarande i min omgivning och jag har börjat märka Göteborg som plats, staden tar plats i konsten. Det är byggarbetsplatser och Stena Line är kvar mitt i alltihop mellan containrar och skjul och konstiga tillfälliga lösningar. Jag vet inte varför det aldrig verkar bli något.

Han beskriver det som att det syntetiskt gröna ljuset på Majvallen, på vägen till ateljén, färgas orange av lamporna i morgondiset — och det finns en koppling till airbrush-tekniken, för i dimman försvinner alla fokuspunkter. Och han kollar på många, många saker i omgivningarna— mellanrum, lagningar i asfalten, lutningar på tak. Allt landar och finns med någonstans i den konstnärliga processen.
— Ett abstrakt måleri ger mig möjligheten att använda en stor mängd ofiltrerad information. Jag vet inte mer om den informationen än vad jag kan läsa av min målning i efterhand. Väl i ateljén glömmer jag att världen existerar utanför och börjar måla. Det är en kompositionslek, och det går runt, runt. Jag gör en målning helt enkelt.

Vernissagen öppnar 12.00 idag, lördag.