Strängnäs konst och hantverk i popup-utställning på Kulturdagen

0
200
Överst till vänster: Jesper Nilsson Vartiainens målning “No title”. Susanne Eklunds akvarell heter “Töväder”. Susanne och Fredrik tillsammans på bild, och underst till vänster Jesper, till höger Fredrik Doc Casserstedts målning “The Bridge”. Foto: Privat

Föreningen bygger på passion. Utställningen blir dynamisk. Under Kulturdagen 2021 den 22 maj förvandlas det gamla magasinet på Nygatan 26 till utställningslokal, med verk från tjugo medlemmar i Strängnäs konst och hantverk — och det blir ett brett spektrum av uttryck i allt ifrån målningar till träslöjd, knivslöjd, stickning, virkningoch livekonst.

Det är konstnärerna Fredrik Doc Casserstedt, Jesper Nilsson Vartiainen och Susanne Eklund, alla tre med rötter i Strängnäs konstnärsakademi, som är drivande i den relativt nystartade frivilligföreningen Strängnäs konst och hantverk. Över 130 medlemmar har anslutit sig sedan starten sent i höstas.
— Föreningen bygger på passion, den är till för de som är intresserade. Det här mer utåtriktat och mer socialt än hur vi jobbat tidigare, och det är roligt att jobba ihop under friare former, förklarar Fredrik, som också berättar att gruppen, som har dialog på Facebook, nyligen öppnade upp för köp och sälj via samma kanal.

De kompletterar varandra. Även fast trion bara känt varandra i ett par år har de hittat ett bra samarbete — som nu leder till en popup-utställning i det gamla magasinet på Nygatan 26.
— Det kommer att vara enkelt, men fränt, det är en frän byggnad, fortsätter Fredrik. Här kommer konsten att tala.

Jesper berättar att utställningen kommer att rymma verk från tjugo av medlemmarna i föreningen — och det blir en enorm spännvidd i det som visas under dagen.
— Jag bor granne med byggnaden och den står annars tom. Nu fick vi ja till att ha den som utställningslokal för en dag, och det kommer att bli en blandning av konst och hantverk som träslöjd, knivslöjd, stickning, virkning, och livekonst utanför lokalen om vädret tillåter. Det blir dynamiskt.

Utställningen har inget uttalat tema — här handlar det mest om att tillsammans få chansen att synas igen efter en period av stiltje i pandemins spår. Fredrik har några nya akvareller han vill visa, Jesper tar med en enda stor målning — och Susanne har så mycket som sex, kanske sju akvareller med sig till magasinet. ”Det börjar röra på sig”, menar Susanne.
— Jag tror många är väldigt glada för att vi långsamt kan återgå till att visa konst i utställning live igen, säger hon. Suget finns där. Jag märker en stor skillnad — jag har flera bokningar till en akvarellkurs som jag håller i innan midsommar, och är bokad till två gallerier.

Självklart kommer popup-dagen kantas av restriktioner, och med en ingång och en utgång samt en stor dos sunt förnuft tror Fredrik, Jesper och Susanne att besökarna kommer få en säker, lugn och givande upplevelse.
— Vi säger inte vernissage den här gången, tillägger Fredrik. Vi säger bara att det är öppet, och alla är välkomna.