Kungstornet börjar ta form

0
583

Strängnäs stadssiluett har ändrats men ännu är det en liten bit kvar innan Kungstornet kan invigas. Nu har stålstommen till Kungstornet på Långberget kommit på plats och belysning för att lysa upp konstruktionen i vintermörkret har installerats.
Fästena för stommen har mätts ut på millimeternivå med hjälp av satelliter och hålen för fästena har borrats med diamantborr. Det sista som gjordes var att med hjälp av en kran fästa LED-belysningen.
– Jag var lite orolig att vi inte skulle hinna innan vintern kom igång ordentligt, berättar Rolf Wallinder, från föreningen Kungstornet Långberget och initiativtagare till projektet, men det ser ut som att vi klarade det precis.

Tornet kommer att bli fem meter i omkrets och elva meter högt med tre etage med tak. Vid sidan av tornet kommer en skylttavla sättas upp där det kommer att finnas möjlighet för företagare och andra som har bidragit till tornet att ha sitt namn. Rolf berättar att under resans gång har han varit i kontakt med över 150 personer som på ett eller annat sätt varit behjälpliga. Allt från grävare till ingenjörer.
– Strängnäs Elmän till exempel har hjälpt till med att dra elen till tornet, förklarar Rolf, och Janne Sjöström har sett till att hålla hemsidan uppdaterad. Så det är folk på alla nivåer som har hjälpt till.

Hittills har projektet kostat cirka 200 000 kronor men då är inte inredning, trappor och räcken inräknade. Förhoppningen är att man ska kunna inviga tornet i maj men det beror på hur lång vintern blir. Kungen har fått en inbjudan och man hoppas på att han ska kunna komma och inviga tornet.
– Det har varit mycket med att prata med folk under den här tiden, men jag har många kontakter och många känner mig. Saker har gått hand i hand för att plötsligt lösa sig, men det är först nu när jag ser det här som jag inser vad jag har gjort, avslutar Rolf.