Fotograf Lennart Nilsson är död

0
409

Den världsberömde fotografen och filmaren Lennart Nilsson från Strängnäs har lämnat oss. Han blev 94 år gammal. 
– Det var väldigt odramatiskt, han somnade in i morse, säger styvdotter Anne Fjellström till TT.

– Vi minns honom som den oerhört kärleksfulla familjemedlemmen som han var, den respekt han visade oss alla och den glädje han gav till så många. Sedan är vi naturligtvis väldigt stolta över det fantastiska livsverk han har lämnat efter sig.

Mest känd blev han för sin medicinska närbildsfotografering av fostrets olika utvecklingsstadier i boken ”Ett barn blir till”. Bilderna på hur ett barn långsamt växer fram i livmodern fascinerar lika mycket idag som när de först publicerades i mitten av 60-talet.

Lennart Nilsson föddes den 24 augusti 1922 i Strängnäs. När han var tretton år gammal flyttade han med familjen till Stockholm. Han började som frilansande reportagefotograf i mitten av 1940-talet, med uppdrag för tidningen “Se” samt internationella bildtidningar. Sedan 40-talet har han också varit kungahusets hovfotograf.

Han var den första som lyckats fotografera ett levande foster inuti livmodern. Att Lennart Nilsson även var först med bilderna på befruktningen av ett ägg och den första celldelningen, fågelinfluensan och hiv-viruset blev också stora nyheter världen över.

2009 tilldelades han titeln professor av regeringen med motiveringen: ”För att han synliggjort det osynliga och med vetenskaplig precision dokumenterat människans inre”. Han utsågs också till hedersdoktor vid flera universitet.

För sitt banbrytande fotografiska arbete har han också fått flera andra priser och utmärkelser. 1965 tog han emot American Society of Magazine Photographers ”Photographer of the Year Award” för bildserien Drama of Life Before Birth. Han var också den första mottagaren av Hasselblad-priset. För tv-produktionerna Sagan om Livet och Livets Mirakel har Lennart belönats med tre ”Emmy Award”.