Filip, Max och Filip körde till Kiruna och tillbaka på 39 timmar — som utmaning inför studenten

0
767
Klasskamraterna Max Hallström, Filip Zanton och Filip Törnqvist framför Kiruna kyrka — beviset på att de faktiskt tog sig till Kiruna och tillbaka. Foto: Privat

Det handlar om att plocka flest poäng. När det börjar närma sig studenten för eleverna på Europaskolan i Strängnäs är det många som hörsammar studentkommitténs uppmaning att samla in så många poäng som möjligt till utsparkstävlingen — och Filip Törnqvist, Filip Zanton och Max Hallström på kemi- och fysikprogrammet känner segervittring med sin 250 mil långa bilfärd — från Strängnäs till Kiruna, och tillbaka. 

Att ingenting är sig riktigt likt när det kommer till studentfirande också i år, det vet nog de flesta. Men vissa traditioner ruckar man inte på — som utsparkstävlingen på Europaskolan Strängnäs.  Studentkommittén utmanar, och de som plockar flest poäng vinner inte bara äran utan också ett än så länge hemligt pris. Några som satsar fullt ut på vinst i tävlingen är Filip Törnqvist, Nykvarn, Max Hallström, Mariefred och Filip Zanton, Nykvarn, som nu går sista veckorna tillsammans på kemi- och fysikprogrammet, KF18. De tog sig an utmaningen som ger mest poäng — en lång, lång roadtrip norröver. 
— Vi tog beslutet ganska snabbt, berättar Filip Törnqvist. Vi bestämde oss klockan nio på morgonen och satte oss i bilen klockan två på eftermiddagen. Sen var det bara att åka. Först hade vi tänkt ta oss till Kebnekaise fjällstation, packade med oss vandringsgrejer, men vi ko ganska snabbt fram till att det fick bli en biltur till Kiruna. 

39 timmar satt de i bilen. På destinationsorten stannade de bara en dryg timme. Det jobbigaste med hela utmaningen var förstås att hålla sig vaken. 
— Vi var trötta, erkänner Max. Vi bestämde att en skulle sova i baksätet och att vi skulle turas om, men vi stannade och sov alla tre i fyra timmar också. Det roligaste var att vi fick stanna då det var renar på vägen. 

Resan, som killarna kom hemifrån natten till onsdag, gav dem 150 poäng i utsparkstävlingen. Nu har de fått blodad tand, och hoppas att uppmärksamheten i lokalpressen kan ge dem ett försprång på ytterligare en poängstark utmaning — att vara med i teve. 
— Det är kul att ha gjort de här sakerna tillsammans, det är en upplevelse man minns, säger Filip Törnqvist, som precis som Max siktar på civilingenjörsjobb i framtiden.  

Studenten med utspring för Europaskoleeleverna Filip, Max och Filip är den 9 juni.