Ett lugnt och tryggt rum för barnen

0
403

Att som barn leva i en familj där någon närstående mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk innebär ofta en känsla av ensamhet. I Strängnäs finns stödgruppen “Lugna rummet” där man kan träffa andra som lever i en liknande situation.

Lugna rummet, som tidigare hette Regnbågen, finns till för barn och unga mellan 7 och 15 år.
– Det nya namnet har barnen som gick i gruppen förra terminen varit med och tagit fram, vilket är roligt eftersom det betyder att de tycker att gruppen är en lugn och trygg plats som man gärna kommer till, säger Minna Johansson, diakon med inriktning mot barn och familj.

Stödgruppen träffas en gång i veckan efter skolan och pratar, läser och gör praktiska övningar. Gruppens viktigaste uppgifter är att se till att ingen känner sig ensam och att barnen och ungdomarna ska förstå att det inte är deras fel att mamma eller pappa missbrukar eller mår dåligt. Det ges även kunskap om vad missbruk och psykisk ohälsa är.

Minna och kollegan Lena Hellman är båda utbildade barnstödsgruppledare och lägger upp varje tillfälle efter ett pedagogiskt material. Det är en sluten grupp och man går en termin i taget, vilket innebär cirka 14 tillfällen.
– Vi brukar ha två prova på-gånger om man till exempel är tveksam till att gå i grupp, men de allra flesta vill fortsätta. Sista gången brukar vi ha en gemensam avslutning där vi gör något roligt som till exempel att bowla och gå på restaurang.

Det är lätt att tro att att det inte finns någonstans där man kan få prata om sin situation.
– Vi vuxna ska hjälpa till att lyfta den stora hemligheten som kan vara oerhört tung för barnen att bära på. Det är också viktigt att lära sig sätta ord på de känslor man har och uttrycka dem.

Det är gratis att vara med i gruppen som är ett samarbete mellan Strängnäs kommun och Svenska kyrkan.
– För de barn och unga som vill finns det fortfarande möjlighet att gå med i vårterminens grupp som börjar i februari, säger Minna.

Är du intresserad av att vara med eller har du frågor? E-posta eller ring till Anhörigcentrum 0152-295 58. E-post: lugnarummet@strangnas.se eller anhorigcentrum@strangnas.se.