”Det är inget fel med fyrkantigt och modernt, men vi ville att det skulle smälta in”

0
244
Viljansgården i Strängnäs är enligt svenska folket ett av de vackraste nyproducerade husen i hela Sverige — näst vackrast faktiskt då G Insulander AB:s byggnadsverk utsetts till Sveriges näst vackraste nyproduktion 2019. Foto: Svetlana P Jansson

I Arkitektupproret har folket fått rösta fram Sveriges vackraste nyproduktion 2019. Viljansgården i Strängnäs kammade hem en andraplats med en byggnad som är anpassad efter kringliggande miljö.
— Det var ganska självklart att byggnaden skulle passa in. Vi ville behålla samma karaktär i området. Det är inget fel med fyrkantigt och modernt, men vi ville att det skulle smälta in, berättar Jonas Boklund, VD på Byggnadsfirma G Insulander AB som ligger bakom Viljansgården.

”Hade vi vetat det skulle ta 10 år att bygga tre hus hade vi aldrig gjort det”, skrattar Jonas när han berättar om hur lång processen har varit att få färdigt radhuset. Byggaktören G Insulander fick huset i gåva och det upptäcktes vid renoveringen att huset var helt genomruttet. Efter ett samråd med länsmuseet fick man lov att riva allting. En arkeologisk utgrävning gjordes också på platsen.

Föreningen Arkitekturupproret är en svensk ideell förening, som bildades i september 2016. De verkar ”främst för nybyggnation enligt klassisk arkitekturtradition, förbättrad områdesplanering och ett stärkt skydd för befintliga kulturvärden”. Vijansgården kom i föreningens tävling tvåa för vackraste nyproduktion 2019.  
— Det känns jätteroligt och hedrande att komma på en andra plats av tolv nominerade. Nu ska vi fira med tårta med snickarna och också hedra Göran Karlsson som gick bort efter 30 år med oss i branschen. Det här var det sista jobbet han gjorde innan han gick i pension — och han var en fantastisk snickare.