Bosse Konrad om psykisk ohälsa: ”Var lite hjärtligt påträngande med din omgivning!”

0
284
Bosse Konrad har egenupplevd erfarenhet av psykisk ohälsa. Idag stöttar han andra som mår dåligt. Foto: Svetlana P Jansson/Arkivbild

Antal läkarbesök på psykiatrisk akutmottagning i Sverige ökade markant i början av året. Bosse Konrad, volontär för Suicide Zero, menar att det nu är mer än dags att på riktigt lyfta frågan om psykisk hälsa i kommunen och klubba igenom en suicidpreventiv handlingsplan — och att stötta individer i sin omgivning som inte mår bra.

I januari i år ökade antalet läkarbesök på psykiatrisk akutmottagning i Sverige med 11 procent jämfört med samma period 2017-2019 enligt statistik från Socialstyrelsen. I februari var ökningen 15 procent. När pandemin slog till och distansumgänge utlystes i hela landet har telefonen blivit den självklara länken — och det är också via telefonen Bosse Konrad, som för en tid sedan själv fick hjälp att ta sig ut en depression med självmordstankar tycker att vi ska kontakta våra nära — inte bara under helgerna utan ofta.
— Det märks att vi alla lider av social tristess, säger han, och förtydligar att livet är paradoxalt när arbetsplatsen, en skola i Eskilstuna, är full av kontakter, men det privata är distanserat.

Han saknar sitt engagemang i samtalskvällar och föreläsningar som representant för Suicide Zero, planerade utbildningar och tillfällen som de hårda restriktionerna satte stopp för, men gläds åt att Suicide Zeros systerförening Mind öppnat självmordslinjen dygnet runt. ”Fler får möjlighet att prata”. Han tycker ändå att visionen om psykisk hälsa inte eftersträvas på det sätt man skulle behöva.
— En nollvision om suicid togs redan 2008, samma år som nollvisionen i trafiken. För trafiken finns stor budget, men det är av suicid flest dör. Det är skevt. Jag ligger på kommunen med ett medborgarförslag om suicidpreventiv handlingsplan. Det har tagits i några vändor men det finns inga klara beslut.

En liten ljusning är att Bosse, precis som många andra, upplever att ämnet psykisk ohälsa inte är lika tabu att prata om som för några år sedan.
— Det har skett en ändring. Ju mer vi pratar om det visar vi att det här är en sjukdom som kan gå över och att det finns vägar ut. Har du brutit benet åker du till sjukhuset, och det är inte farligt att ”stuka hjärnan”. Vi är inte våra sjukdomar, det är viktigt att komma ihåg. Men man måste ta emot hjälpen.

Bosse berättar att han inte hade mått som han gör idag utan hjälp, och hur han mår delar han gärna med sig av.
— Jag mår skitbra. Men hade jag inte varit nere i träsket och vänt hade jag inte mått så här bra nu.

Mitt tips är att söka hjälp, att ta hand om dig och de dina. Var lite ”hjärtligt påträngande” med din omgivning. Vi vet att det finns folk som bryr sig runtomkring, så hör av dig. Men gör det på riktigt, inte pliktskyldigt. Hjärtat ska vara med, och man ska orka lyssna. Det är essensen i det jag försöker sprida.