Kukkamariias farliga ord har blivit bok

0
317
Kukkamariia Valtola Sjöberg debuterar som författare med egenutgivna boken om jämställdhet och lika rättigheter.

”Det du gör är farligt!” heter boken, med undertiteln ”En bok om jämställdhet och lika rättigheter”. Här har Stallarholmsbon Kukkamariia Valtola Sjöberg sammanställt sina texter om mänskliga rättigheter vid kris och katastrof, feminism, antirasism, Förintelsen och funktionsnedsättningar. ”Jag tror på ordets makt och att vi kan förändra samhället genom att beskriva vad som felas”, menar debuterande författaren som har ett livslångt engagemang för mänskliga rättigheter.

När hon var liten skrev hon brev till Sydafrikas president om att stoppa apartheid. Ända sedan Kukkamariia Valtola Sjöberg var liten har kampen för jämlikhet och rättvisa genomsyrat hennes handlingar och engagemanget har lett till en tid i politiken, egen verksamhet som folkbildare och föreläsare, arbete med funktionsrätt — och nu kan Kukkamariia, som skrivit i hela sitt liv, också lägga till bokförfattare bland titlarna. Hon förklarar att ”proppen har gått ur”.
— Det här är första boken men jag har många manus, vissa som legat i byrålådan i 25 år, både om samhällsfrågor och också ett par romaner. Nu tänker jag färdigställa dem.

”Jag är själv invandrare”. Kukkamariia var sju år när hon lärde sig svenska och menar att hon vet hur det är att leva ”lite utanför samhället”.
— Ibland ser rättigheterna lika ut på pappret, men inte i praktiken, säger hon. Jag har skrivit om jämställdhet och lika rättigheter i tio års tid. I den här boken har jag samlat både tidigare publicerade texter och helt nytt material, men oavsett finns det en djup mening bakom orden.

Stallarholmsbon sedan fyra år förklarar bokens olika kapitel — här ryms vissa aspekter av jämställdhet och lika rättigheter som mänskliga rättigheter vid kris och katastrof, feminism, antirasism, Förintelsen och funktionsnedsättningar. Bokens titel kommer från ord hon själv hört från högt uppsatta personer inom politiken gällande en text hon skrev inför Internationella kvinnodagen.
— Jag vill kalla till handling, till verklig förändring. Hur kan det var fel att sätta ord på orättvisor?Hur kan mina ord vara farliga? Jag kommer ägna resten av livet åt kampen för människors rättigheter, jag har gett ett löfte att fortsätta med det och det är viktigt.

Att skriva en bok har länge varit ett mål, något som stått på Kukkamariias ”bucket list” — och att hålla den färdiga boken i handen är en känsla hon har svårt att förklara med ord.
— Jag känner en enormt stor glädje och stolthet.

”Det du gör är farligt! En bok om jämställdhet och lika rättigheter” finns i nätbokhandeln, Akademibokhandeln i Strängnäs, Mariefreds Bokhandel och på biblioteket i Stallarholmen.