
”Det fanns en plats som hade önskemål om att det skulle hända saker”. Platsen var Äleby gård i Stallarholmen, och för ganska precis ett år sedan intog kocktrojkan Maria Printz, Patrik Arneke och Lasse Dahlén Äleby med ett gemensamt matkoncept som de valde att kalla ”kalas”. Nu förbereder den sörmländska mattrion för sitt andra adventskalaset — och bjuder in till en inkluderande måltid.
Patrik Arneke har redan tjuvstartat. När
MT/Måsen pratar med honom är han nere hos vänner
i Västergötland där han har sitt
ursprung och lagar mat i julens tecken. Men snart vänder han hem, till
det som varit hans domän i flera decennier — till
miljöerna och maten i Sörmland. Och det var också flera
decennier sedan han, Lasse Dahlén som har Köttbutiken Millert
& Dahlén tillsammans med Fredrik Millert, och Maria Printz, bak-
och matprofilen från Stallarholmen, började
arbeta tillsammans.
— Redan då ville
vi lyfta fram den sörmländska prägeln
och få Sörmland att blomstra, förklarar
Patrik. Vi hade stora kugghjul att dra igång då.
Nu har vi blivit ganska erfarna mathantverkare — Maria
inom bageri och även annat, Lasse med kött
och chark och jag själv i den kanske mer fördjupade
matlagningen. Men trots att vi besitter kunskap är den en stor lärdom
när vi träffas och lagar mat tillsammans.
Tryggheten, erfarenheten, har gjort dem bekväma
i det de gör — och det har också gjort
det möjligt att lägga mer energi och tanke på allt
runtomkring måltiden.
— Nu får vi vara på Äleby
som ”pop-up”-kockar, på Selaön
där det finns så mycket kunskap och en lång
och fin historia. Och det känns fantastiskt att få möjlighet
att utveckla just Selaöns specifika egenskaper.
”Det ska vara härligt på kalas. Lekfullt.”. Att mötas över maten är
ett oöverträffat
sätt att umgås, träffa
släktingar, diskutera företaget, koppla av, låta
generationer mötas, menar Maria Printz.
— Vårt Decemberkalas är
inbjudande, varmt, personligt och passionerat. Det vi arbetar med är
måltidskärlek och måltidsomsorg.
Hon förklarar mer kring begreppet ”kalas” — att
det handlar om att sätta sig själv i en stämning
och att vårda måltiden, att vårda årstiden.
— När allt bara snurrar är det viktigt med sådant som särskiljer dagarna. Vårt
kalas passar så bra på Äleby, här
blir måltiden en flerdimensionell upplevelse.
Årets Decemberkalas blir kockarnas fjärde — med 2018 års adventskalas, påskfirandet
och höstfesten bakom sig samlas nu de tre kockarna återigen
för att laga vintermaten.
— Vi pratar om ”en” matsal,
säger Patrik. En matsal som lever. Vårt mål är att gästerna ska känna att de får
en totalupplevelse.