Brygghuset växer med satsningen på Bajen-öl

0
661
”Smakproffset” Thomas och grundaren Johan i full färd att brygga öl. Foto: Svetlana P Jansson

Fem olika sorters öl och en alkoholfri julmust har namnet Stallarholmens Brygghus på etiketten. Snart är bryggeriet och bryggaren Johan Ek också aktuell med ”Bajen-ölen” Ultra. Men den som vill prova på nyheten får vänta ett par månader innan den kan hittas bland hyllorna på Systembolaget i Mariefred och Strängnäs. 

Men hur kommer det sig att ett microbryggeri i Stallarholmen gör en öl med Hammarby-tema? Idén föddes under en Hammarby-match i ett frisparksläge där spelaren Kennedy fångade en öl som någon ur publiken kastade, och tog en klunk. När Johan presenterade idén med en egen öl för föreningen ”Bara Bajare”, Hammarbys största supporterförening, ville de utan tvekan vara med. Nu jobbar föreningen på att knyta kontakter med restauranger och de har också varit med och valt ut etiketten för den nya ölen. 

Sedan Johan Ek drog igång Stallarholmens brygghus för ett år sedan har det hänt en del. Idag är de fyra ägare och en anställd.”Allting löser sig” var inställningen Johan hade innan han satte igång. 
— Jag kunde ingenting om öl innan. Jag var på en fest och hörde mig för och blev jag tipsad om Thomas Sjöström, idag känd som bryggeriets ”öl-nörd” och smakproffs, berättar Johan.

Bryggeriet håller också hela tiden parallellt på att testa nya smaker — och marknaden växer sig allt större. Fler jästankar är på väg in, dels kommer Ultra produceras i större mängder och man väntas  också öka försäljningen av annat som produceras.
— Det är så jäkla trångt bara, den enda drömmen vi har just nu är att hitta en större lokal, avslutar Johan.