Årets Stallarholmsbo ökar produktionen på Kilfröslunda gård

0
1795
Anders (till höger) leder arbetet på Kilfröslunda gård. ”Att odla mat är inte lätt”. Foto: Svetlana P Jansson

I över 7 år har Anders Norlén, som utsågs till Årets Stallarholmsbo tidigare i år, ägt och bott på Kilfröslunda gård på Seleön, något som egentligen var hans pappas dröm. Efter uppväxten i Uppsala med föräldrar som var läkare valde Anders sin egen väg. Han pluggade till lantmästare, en bred och praktiskt förankrad utbildning om jordbrukets förutsättningar. Nu satsar han på närodlat.

Tidigare odlade Anders Norlén gräsmattor på rulle, men för ett år sedan bytte han riktning. Han började med att odla vitkål och rödkål — vilket är det som produceras mest på den sex hektar stora gården. Förra året blev slutskörden sex ton — men i år satsar han på 400 ton. Nytt för i år är planerna att öppna en gårdsbutik. 85 000 jordgubbsplantor är beställda för självplock till midsommar. På gården har det nu planterats hallon, rödlök, schalottenlök, gul lök, flera sorters sallader — med mera.
— Men det är fortfarande röd och vit kål som är den stora grejen. Vi har beställt 240 000 kålplantor, berättar Anders.

Anders är med i MOEK, Mellansvenska odlare, som är en ekonomisk förening. Han brukar i vanliga fall levererar till Meningo och vidare till restauranger. 
— I dag när inte lika många äter på restaurang är jag glad att jag inte har så mycket skörd än, säger han.

Det är inte bara leveransen som påverkats av coronakrisen på gården. Från att det tidigare har varit svårt att hitta anställda så blev han plötsligt överöst med ansökningar. Idag är det full ruljans och fler har fått möjlighet att arbeta —  idag är det sju personer som hjälps åt på gården. 400 hektar tillhör Kilfröslunda gård, och det är svårt att begripa hur de klarade sig med bara två säsongsanställda.
— Normalt sett är det här ett säsongsarbete där man jobbar två till tre månader, men nu har vi byggt ett växt hus på 340 kvadratmeter och ska bygga ett kyllager så att vi kan börja leverera året runt. Då behövs mer folk. 

”Jag hoppas att fler får upp ögonen för lokalt och närodlat och förstår hur viktig den svensk odlingen är”.— När jag pluggade till lantmästare var det någon som sa till mig att ”satsa tillräckligt hårt så att du inte har råd att misslyckas” och det är det jag har gjort. Men det är fasiken inte lätt. Man lär sig någonting nytt varje dag, och att gå över från att odla gräsmatta till att odla mat är inte lätt — faktiskt betydligt svårare än vad jag någonsin hade trott.

Växthuset på 340 kvadratmeter rymmer mycket av mycket. Foto: Svetlana P Jansson
Odlingsdags. Idag sysselsätter verksamheten sju personer. Foto: Svetlana P Jansson
På gården finns också höns. Foto: Svetlana P Jansson
Några av de anställda i arbete. Maja Wårenius, Rita Subaciene, Liliya Gubaydullina, Mikael Persson (som kör traktor) Mikael Andersson från Mariefred och Marcus Thyrén jobbar tillsammans med Anders idag. Foto: Svetlana P Jansson