Positiva vindar i Enhörna IF: Damlaget rätt satsning och mycket engagemang i jämlika föreningen

0
566
Mattias Andersson är tränare för damlaget i Enhörna IF. Foto: laget.se

Förra året lyckades nystartade Enhörna IF:s damlag vinna serien, och ser nu fram emot spel i Division 3. Tränaren Mattias Andersson, som brinner för tjejfotboll, förklarar hur tankarna gått kring laget, i föreningen och hur det känns inför säsongen.

”Det är svårt att rekrytera och behålla ledare”. Mattias Andersson, tränare för Enhörna IF:s nystartade damlag engagerades själv i samband med att dottern ville spela fotboll.
— Först stod jag bredvid, började flytta koner och plötsligt hade jag visselpipan i handen. Jag tror  att landslagets framgångar säkert påverkat, för det finns ett stort intresse och bra driv på flicksidan inom fotbollen, det ser vi i vår förening. Jag gillar hur tjejerna utför idrotten, det är sjysst spel, renhårigt, ärliga tag. Det är därför jag fortsatt engagera mig.

Precis som Mattias är övriga tränare i Enhörna också ideella. Och med ideella krafter satsades det förra året på ett damlag. Man valde redan tidigt att bygga från grunden, hålla hårt i de yngre lagen, och ge de som ville utvecklingsmöjligheter. Tränarna för A-lag, juniorlag och äldsta flicklag samarbetar — sammanlagt nio tränare. Gemensamt arbete och bra kontakt med spelarna har gett resultat.
— Förra året visste vi inte riktigt var vi stod med damlaget, berättar Mattias. Vi hade ett antal seniorer som var sugna på att spela. Det hela växte under säsongen, när vi var igång under våren, och vid seriestarten som blev framflyttad på grund av corona, hade vi femton aktiva seniorer.

Truppen består nu av spelare från Nykvarn, Södertälje, några utflyttade gamla Enhörnabor och en hel del som spelat som flick- och juniorspelare i Enhörna IF. För att räknas som senior ska man vara 20 år, och strategin för att klara av att hålla ett lag hela säsongen var att blicka mot juniorerna.
— Största delen av seniorspelarna är mellan 24-27 år. Vi har några som är nya seniorer, och några lite äldre — ett bra spann. Vi byggde laget tillsammans med juniorlaget, och med några spelare från det äldsta flicklaget kunde vi genomföra säsongen 2020.

Och det gick riktigt bra. Laget började i Division 4, där man börjar som nytt lag, och vann den serien. Nu rustar damerna för spel i Division 3.
— Det känns inspirerande att möta bättre motstånd, förklarar Mattias. Vi visste inte hur vi skulle klara oss i Division 4, men med facit i hand känns det som att vi har goda chanser i Division 3 Sörmland inför kommande säsong.

Att man satsar på bredd är en självklarhet menar Mattias. ”Vi vill ha med juniorerna och flickspelarna och ge dem chansen, och det spelar ingen roll om du är 14 eller 40 år”.
— Det är jätteroligt och styrkan med Enhörna IF. Det finns ett riktigt bra samarbete mellan lagen, en bra sammanhållning och lagkänsla. När vi drog igår för ett år sedan ville vi skapa ett lag som är förebilder, ett lag att se upp till. Spelarna har anammat det.

På grund av pandemin har laget valt att inte träna fotboll under vintersäsongen. De tog ett break från mitten av december, och tänker dra igång nu, men med anpassade övningar beroende på väderlek.
— Det är ju bra träning att springa i snön, men vi har inte känt någon stress, vi måste inte ut först.
Suget efter fotbollen kommer vara större när vi nu drar igång.

Mattias passar också på att ge en eloge till Enhörna IF och föreningens idrottsplats. Han menar att det är den bästa i Södra Stockholm, och berättar också att damlaget till förra säsongen fick ett nybyggt eget omklädningsrum.
— Det är en förening som satsar mycket på flick- och damfotbollen. Det finns en tanke om  jämlikhet som genomsyrar hela föreningen.

Spelartruppen finns där nu, redo för 2021. Och även om Mattias och de andra tränarna fyller på med juniorer, ser det öppet på att plocka in fler intresserade spelare.
— Vi sitter inte i sjön, och vi ser långsiktigt på satsningen med laget. Alla spelarna har en målsättning om att inte glömma bort att ha roligt, men vilja vinna varje match. Vi får se hur långt det räcker.