Torbjörn Pettersson hoppas att Strängnäs Stadslopp ska bli ett återkommande sommarlopp i staden.

Torbjörn Pettersson är laddad. I ryggsäcken finns flera års arrangerande av lopp med föreningen Strängnäs-Malmby Orienteringslöpare, SMOL, och flera års arbete som arrangör för nordiska sporter som bland annat skidåkning, orientering och löpning i Kina. Nu samlar han och SMOL krafterna och arrangerar Strängnäs allra första stadslopp — ett lopp där både begreppen inkludering och hållbarhet satt sin prägel.

Idén har funnits länge, och planeringen har varit igång i över ett halvår. Den 17 augusti är det premiär för Strängnäs Stadslopp, ett lopp Strängnäs runt arrangerat av Strängnäs-Malmby Orienteringslöpare. MT/Måsen har träffat Torbjörn Pettersson, tävlingsledare under det nya loppet.  

— Vi ordnade terränglopp med orienteringen fem år på raken, berättar Torbjörn. Loppet arrangerades sent i oktober med start vid Vasavallens idrottsplats och var till Stickans minne. När det loppet inte finns mer känner vi att vi borde ordna ett stadslopp, och det verkar finnas intresse för att delta. 

Torsdag den 1:a augusti är sista dagen att anmäla sig till loppet, som i skrivande stund har ungefär 150 anmälda. Men Torbjörn förklarar att det givetvis går att spontananmäla sig på plats under själva tävlingsdagen. Och i Strängnäs första egna stadslopp är alla välkomna att delta — barn som vuxna. 

— Strängnäs Stadslopp är ett motionslopp, vilket innebär att ingen klubbtillhörighet krävs, alla är välkomna att delta. Vi har banor som är 1,6 kilmeter, 2,6 kilometer och 9 kilometer. Vi kör klasserna parasport, 10 år och yngre för killar och tjejer, 14 år och yngre för killar och tjejer, 15 år och äldre på mellansträckan och herr och dam på den långa sträckan. I klassen parasport ställer bland andra Maria Wrede upp, som efter en plötslig förlamning sitter i rullstol. Banan passar för alla, såväl idrottare med intellektuell funktionsnedsättning, rörelsehindrade eller rullstolsburna.

Arenan med start och mål är vid Västervikstorget och stora delar av banorna följer Mälarens strandlinje — det blir en upplevelse av både stad och natur för de deltagande löparna. Torbjörn förklarar att de fått stort stöd av kommunen och flera sponsorer i arbetet med att arrangera loppet. Och något man fokuserat på är att loppet ska vara hållbart för miljön. 

— Hållbarhetsmässigt har vi ordnat med kommunen så det kommer finnas extra cykelparkeringar. Vi har också tänkt på det där med plastmuggar när man behöver fylla på med vätska och satsar på vattenflaskor i viss utsträckning. 

30 flaggvakter, många ideella krafter och speakern Tomas Fors, Mariefredsbo med hjärta för orientering och löpning, står nu vid sidan av Torbjörn själv, kommunen och sponsorerna redo att dra igång det första loppet. Torbjörn som till vardags jobbar med de nordiska sporterna orientering, mountainbike, löpning, landsvägscykel och skidor i evenemang i Kina — där Vasaloppet funnits sedan 2003 — tror på idén och hoppas på ytterligare uppslutning den 17 augusti. 

— Jag tror det lockar, och att många tycker det är roligt att göra nåt på hemmaplan. Jag hoppas på ett årligt evenemang.