Snart får du besök av brandförsvaret

0
453

Nu när hösten är här och de mörka kvällarna ljusas upp med levande ljus, kan det vara extra viktigt att se över sitt brandskydd. I dagarna fortsätter brandförsvarets kampanj med dörrknackning och hembesök för att informera om bradskydd.

Under tre dagar i oktober får hushåll i flerfamiljshus i Nykvarn besök av Södertörns brandskyddsförbund som informerar om just brandskydd. Det kommer även efterfrågas uppgifter om de boendes brandskydd till branskyddsföreningens statistikdatabas. De uppgifterna är frivilliga.

– Vi lämnar över informationsmaterial och påminner om vikten av att ha brandvarnare och brandfilt hemma. Dessutom brukar vi fråga om de boende vet vad des ska göra ifall det börjar brinna någonstans i huset, säger Markus Wande, hembesökssamordnare vid Södertälje brandstation till nykvarn.se.

got som kanske inte alla känner till är att varje lägenhet är en egen brandcell – ett område som står emot brand under en viss tid, i normala fall en timme. Vid en brand i ett flerfamiljshus är det därför säkrast att vänta i sin lägenhet tills brandkåren kommer.

– Det här måste alla i hushållet veta. Många tragiska olyckor har inträffat när människor lämnar sina lägenheter och försöker fly ut i trapphuset där de förgiftas av livsfarliga rökgaser, säger Markus Wande.

Hembesöken av brandförsvaret är i rent informationssyfte.

Vi meddelar i förväg att vi ska komma och försöker inte sälja något. Vi vill bara informera. De flesta brukar svara artigt när vi knackar på, säger Markus Wande till nykvarn.se