Fredrik bjuder in till informationsmöte i utbildningsrummet på brandstationen.

Nyligen fick Räddningstjänsten i Strängnäs kommun in fler resurser i Strängnäs — men verksamheterna i Mariefred och Åkers styckebruk behöver också fylla på med fler. Nu bjuder Räddningstjänsten i Mariefred in till informationsmöte — där Fredrik Lennmark, heltidsanställd i Mariefred, hoppas få träffa nya deltidskolleger i både Mariefred och Åker. 


Fredrik Lennmark är sedan ett år tillbaka heltidsanställd på Räddningstjänsten i Mariefred. Här finns ett dussintal anställda idag varav knappt tio är helt knutna till verksamheten. Fredrik är den enda på heltid, och efter snart 15 år inom räddningstjänsten kan han verksamheten ganska bra. 
— Att arbeta nära är speciellt, säger han. Jag upplever att fördelarna överväger nackdelarna. Jag stöter förstås på människor som varit med i situationer ibland, och det är många gånger en trygghet att veta vilka alla är. 

Både stationen i Mariefred och i Åkers styckebruk ligger centralt i respektive ort. I Mariefred har man precis byggt gym. Nu vill Fredrik och kollegerna se fler resurser i verksamheterna, och hoppas på bra uppslutning på det informationsmöte man nu står inför.
— Vi måste vara tre i bredskap hela tiden. Därför är det nu så viktigt att fylla på med deltidsanställda, menar Fredrik. Vi vill hitta resurser som jobbar i Mariefred och Åker, nära, då vi har kort ställtid på larm. Det krävs tillstånd från arbetsgivaren, alla arbetsplatser har inte möjligheten att släppa folk närsomhelst. Det handlar förstås också om hur man har det i livet i övrigt när man hoppar på ett sånt här jobb. 

Så vad krävs för att arbeta inom Räddningstjänsten? Du ska klara 200 meter simning med neddyk, klara av trånga utrymmen — något som testas med ett klaustrofobitest. Du måste också vara bekväm med höga höjder. 
— För att testa orken i värmen får de som ansöker gå på lutande rullband i full mundering, förklarar han. Utbildning sker sedan internt, sex veckor under det första året med löpande övningar. Övar gör man sedan 54 timmar per år som deltidsbrandman. 

22 januari, med start 18.00, hålls informationsmötet för Mariefred och Åker, och ansöka om deltidstjänst går att göra fram till och med den 27:e. Man ser gärna kvinnliga sökanden, och hoppas också att de som söker vill stanna i åtminstone några år. Fredrik menar att det är ett härligt yrke, att det ger en smycket som människa. Och man lär sig att ta vara på livet själv. 
— Vi är med på jobbiga grejer, men också roliga grejer. Det blir en fin gemenskap här.