”Vanliga kommuninvånare” ska lockas att skriva

0
12
Magnus Utvik, till höger, berättar om projektet på Mariefreds litteraturfest tillsammans med Strängnäs kulturchef Christer Hermansson.

Nu har projektet ”Skriv om ditt liv”, där kommuninvånarna uppmanas att just skriva om sina liv, dragit igång. Fram till den andra april 2019 kan de som vill skicka in sina alster som sedan ska resultera i en antologi med prispengar till de tre bästa bidragen.

I projektet ”Skriv om ditt liv” arbetar Strängnäs kommunförfattare Magnus Utvik tillsammans med litteraturutvecklaren och bibliotekarien Peter Björkman med att samla ihop bidrag till en samling texter om livet i Strängnäs kommun.
— Strängnäs kommun har fått pengar av Statens Kulturråd, berättar Magnus. Projektet är en satsning för att få vuxna kommuninvånare uttrycka sig i skrift och läsa mer.

Förhoppningen är att man ska få in dikter, rocktexter, noveller, kärleksbrev, barndomsminnen, böner och att de skrivs av folk som vanligen inte skriver.
— Vi vill locka fram kreativiteten hos den ”vanliga kommuninvånaren”, förklarar Magnus. Vi tror att alla bär på en historia, en upplevelse eller ett minne som är värt att dela med sig av. Sen är det ju så att man växer som människa av att skapa något.

Av de insamlade bidragen väljs sedan ett antal ut för att ingå i den bok som är tänkt att publicera i september 2019. Bland dessa texter kommer även tre pristagare utses med ett pengapris på 5 000 kronor till vinnaren.
— Boken kommer att formges av Jens Andersson på Bok & Form i Strängnäs, säger Magnus. Hur omfattande den blir beror på antalet bidrag som skickas in och som juryn väljer ut.

Under projektet finns Magnus och Peter tillhands för de som behöver hjälp och stöttning med sitt bidrag.