”Sverige måste driva en aktiv och tydlig FN-politik”

0
12
Ursula Falkringe, ordförande för Strängnäs FN-förening och Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet talade under firandet i Mariefreds kyrka.

Sedan elva år tillbaka samarbetar Strängnäs FN-förening med Mariefreds församling och firar FN-dagen i Mariefreds kyrka. Onsdagkvällen var inget undantag. Kyrkan fylldes med stor publik och körer från Gripsholmsskolan, där Elin Bergdal och Cindy Viinikka ledde barnsångarna samt kyrkokörerna Minipaxarna och Pax Mariae-kören, med sång under ledning av Suzanne Kroon-Hahr. Sångarna underhöll under det timslånga högtidlighållandet. 

Ursula Falkringe, ordförande i Strängnäs FN-förening, fokuserade i sitt välkomsttal på kvinnor.

Hon pratade om levnadsöden som inte hör hemma i en civiliserad värld, om övergrepp och vittnesmålen som delats via #metoo. Hon berättade också om för att kunna överge barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i de delar av världen där det fortfarande pågår
— I Mariefred och i FN- föreningen i Strängnäs har vi bland annat samlat in pengar till projektet Flicka och utbildat elever i barnrättigheter och mänskliga rättigheter.

Hon lyfte också det faktum att Svenska FN-förbundets nyvalda ordförande är kvinna. Och den nya ordföranden Annelie Börjesson var på plats under FN-firandet i Mariefred för att berätta om civilsamhällesorganisationen, den folkrörelse som är Förenta Nationerna — och ge en bild av världsläget. Viktiga frågor som kärnvapen och klimatet kom upp i hennes anförande i kyrkan.
— Sverige måste driva en aktiv och tydlig FN-politik. I somras upprepade FN-förbundets kongress sitt krav att Sverige ansluter sig till FN-avtalet mot kärnvapen. Ett annat övergripande hot är klimatförändringarna. Det är hög tid att börja agera för att ställa om vår livsstil — och rädda vår planet medan det ännu är möjligt.

Annelie lämnade församlingen med ett positivt budskap om att förändring är möjligt och lutade sig mot Martin Luther Kings ord att ”det inte är de onda människornas ondska som är farlig utan de goda människornas tystnad”.

— Vårt stöd har räddat 10 000 flickor i Indien från könsstympning och barnäktenskap. Antalet barnäktenskap har minskat 20 procent.

Elise Bertilsson, komminister, höll under kvällen en bön för fred och samlingen för FN avslutades med gemensam sång.