Succé för menykonserterna i Nykvarnskyrkan: ”Det här har varit något helt nytt för oss, och det blev väldigt lyckat!”

0
199
Annika Slavova Sandström är kantor och Annelie Haager är organist i Turinge-Taxinge församling. Tillsammans bjuder de in till menykonserter i Nykvarnskyrkan. Foto: Marie Bladh

Vad sägs om ”Så skimrande var aldrig havet” till förrätt, ”Håll mitt hjärta” till varmrätt och Star Wars Theme Song till efterrätt? Under de senaste veckorna har det funnits möjlighet att boka en egen konsert i Nykvarnskyrkan med Turinge-Taxinge församlings kyrkomusiker — och konceptet har verkligen uppskattats.

Annelie Haager och Annika Slavova Sandström är kyrkomusiker i Turinge-Taxinge församling. Och det är de som under april och också nu i maj bjuder på orgel- och pianomusik och sång enligt en musikalisk sexrättersmeny.
— Vi fick idén från Hortlax församling, berättar Annelie. Precis som på en restaurang har man kunnat välja rätter, eller musikstycken, från en meny. Vi har haft sex rätter med med sex låtar i varje grupp, och sammantaget har det blivit en konsert på mellan 18 och 25 minuter.

Hon förklarar att de förberett menyn med musik som de flesta känner till och uppskattar. Efter samtal med arbetslaget ryms bland annat Kikki Danielssons ”Bra vibrationer”, Lalehs ”En stund på jorden” och Bachs ”Air” på menyn.
— Vi har tagit enkel musik och blandat schlager, poplåtar och pianostycken — och det finns också möjlighet att boka en egen önskepsalm.

De 21 tiderna som var bokningsbara i april gick åt snabbt, och nu är nästan alla tider i maj, lika många till antalet, också bokade. Fyra personer har kunnat njuta av musiken, och gratis fika från Kafé Änglagott, samtidigt — och Annelie berättar att det varit en rolig form att jobba med.
— Vi har verkligen haft alla möjliga konsertgäster — alltifrån 80-årsfirare till hemmajobbare på fikarast. En del bokningar har också kommit från dagverksamheten i Nykvarn, och några av tiderna har tingats av hitresta gäster från Stockholm, Gnesta och Strängnäs.

Nu ser kyrkomusikerna, precis om alla andra i församlingen, fram emot att övrig verksamhet får dra igång inom kort, men den coronaanpassade konsertlösningen kommer de bära med sig som ett varmt minne.
— Det har verkligen varit jätteroligt att spela orgel, piano och sjunga för alla de här människorna, och känna glädjen i det tillsammans. Det här har varit något helt nytt för oss, och det blev väldigt lyckat!