Klotter på Kafé Änglagott

0
414

Fram till den 2 februari kan besökarna på Kafé Änglagott njuta av Helén Söderströms konst. Utställningen kallar hon ”Klotter”. 

Helén är uppväxt och bosatt i Nykvarn och har målat hela sitt liv men ZIA (zen inspired art) som är konstformen hon jobbar med just nu är relativt nytt för henne och något hon har ägnat sig åt endast några år.
– Jag använder formen i meditativt syfte, förklarar Helén, tidigare målade jag endast i olja och då oftast djurporträtt på beställning. Även akvarell är något jag provat på eftersom det går så fort.

ZIA-konst kännetecknas av upprepande mönster som oftast utgår från ett centrum på underlaget, antingen i cirklar som man fyller med mönster eller så flyter mönstret ut från centrum. Konstformen används runt om i hela världen och det finns inga begränsningar i fantasin.
– Om jag fick drömma skulle jag vilja utveckla det till tryck på tyger. Sy långa klänningar eller strandkaftaner, eller sälja mönstren jag skapar.

Idag finns många färdiga målarböcker, men för Helén är det just att skapa det egna mönstret som är det viktiga i skapandet.
– Jag delar denna form av konst med människor i hela världen via Facebook och vi ger varandra tips på typer av papper och pennor. Det här är helt klart min grej. Penna och block går att bära med sig lätt.