Årets måltidschef 2019

0
414
Jeanette Andersson fick titeln ”Årets måltidschef” under White Guide Juniors gala i veckan. Foto: Sofie Hanson

”För ett jävlar anamma som saknar motstycke och smittar av sig på de flesta som korsar din väg. Grattis din kommun är på väg att bli en av de starkaste i Sverige”. Så löd motiveringen när Jeanette Andersson fick titeln ”Årets måltidschef” under White Guide Juniors gala i veckan.

White Guide Junior och White Guide Senior delar varje år ut priser till de offentliga köken i Sveriges skolor, förskolor och seniorboenden. Syftet är att lyfta fram allt det goda som görs runt om i landet. Helhetstänk och samarbete kring de offentliga måltiderna lyfts fram och under galan delas det ut pris i totalt 13 kategorier.

Under årets upplaga av White Guide Junior och White Guide Senior, den sjunde i raden, var Nykvarns kommun nominerade i fyra av de 13 kategorierna. Äldreboendet Lugnet var nominerade i kategorin ”Årets seniomåltid” och Håkan Malmsten, kock på äldreboendet, var nominerad till ”Årets ”senior­kock”. Furuborgskolans kök var nominerade i kategorin ”Bästa skolrestaurang”.

Kostchefen Jeanette Andersson var i år, precis som förra året, nominerad i kategorin ”Årets måltidschef”. Förra året räckte det till en tredjeplats, men i år fick hon ta emot publikens jubel när hennes namn ropades ut som vinnare.

– Jag trodde faktiskt att jag skulle dala lite från förra året, men när jag fick veta att jag var bland topp tre, då visste jag inte riktigt var jag skulle ta vägen. Och direkt efter jag tagit emot priset och sagt några ord på scenen mindes jag inte vad jag hade sagt, säger Jeanette och skrattar.

På frågan hur det känns berättar Jeanette att hon är glad och stolt över priset.

– Det känns fortfarande litegrann som att… vadå… jag? Lite overkligt och svårt att ta in. Men jag känner att det här inte bara är för min egen skull. Det är vårt pris och jag skulle inte ens vara i närheten om jag inte hade så bra medarbetare runt omkring mig, säger Jeanette.

“För ett jävla anamma som saknar motstycke och smittar av sig på de flesta som korsar din väg”. Känner du igen dig?

– Ja, kanske lite. Jag ger mig sällan så, det kan nog stämma. Känner att jag vågar göra  och stå för saker. Jag tror att det är därför vi kommit så långt.

Nu kommer Jeanette och teamet fortsätta jobba framåt och att utveckla sin verksamhet. Priset är inget som kommer få Jeanette att lägga sig på latsidan.

– Tvärtom. Nu måste vi leva upp till det här, och nu har vi satt Nykvarn på kartan.