Naturnära upplevelser på en egen ö

0
28
Vy över ön där Mattias Vegis och Sandra Vesterdahl driver Myssjö gård där de erbjuder naturnära upplevelser och övernattning. FOTO: Helena Wildros

En halvtimmes bilfärd från Nykvarn på slingrande vägar som övergår i en smal grusväg och därefter en kort färd på en eldriven flotte tar mig ut till Myssjö, en ö i sjön Yngern. Här driver paret Sandra Vesterdahl och Mattias Vegis Myssjö gård, något som började som deras sommarställe för tre somrar sedan – en dröm de länge haft om att ha ett eget ställe vid vattnet. De driver även pensionat i Turinge och är bägge entreprenörer ut i fingerspetsarna. Sandra valde att säga upp sig från en fast tjänst för att starta upp verksamheten på Myssjö, och efter pandemin kände hon att tiden var inne för att våga satsa och starta något nytt.
Eftersom Sandra och Mattias vill få fler att upptäcka och uppskatta naturen ute på sin ö tar de sedan några veckor tillbaka även emot gäster för naturnära upplevelser och övernattning. Det går att bo i ett mysigt och välutrustat safaritält med bekväma sängar och en köksvrå, eller så kan man övernatta i något av de svävande trädtält som är uppspända mellan träd alldeles intill vattnet. Känslan att somna och vakna med himlen och träden som tak är otroligt lockande! Gården är den enda bebyggelsen på ön, så här bor man alltid sjönära och med naturen in på knuten.
— Vi vill att våra gäster ska få uppleva lugnet och tystnaden här ute hos oss, förklarar Sandra. Samtidigt kan man bo bekvämt och behöver inte ens kunna sätta upp ett tält, här finns alla bekvämligheter. Vi kan ta emot flera mindre sällskap eller ett större, kanske ett företag eller en familj som vill träffas och umgås tillsammans.

Hållbarhetstänket genomsyrar hela gården. Sandra visar stolt upp deras fräscha utedass, en torrtoalett som fungerar precis som en vanlig toalett fast utan vatten. Vid spolningen kapslas avfallet in och hamnar i en behållare under toaletten. Avfallet komposteras och återanvänds i de egna odlingarna. Hållbarhetstänket genomsyrar hela gården och de är helt off-grid, vilket innebär att de inte är anslutna till elnätet utan producerar all el själva. Mattias är den som främst utvecklar smarta lösningar för elanvändningen.
— Det är spännande vad man kan göra med solceller och batterier, säger Mattias och Sandra säger skrattande att Mattias är gårdens egen MacGyver och syftar på TV-serien från 90-talet där en väldigt påhittig man finner kreativa lösningar på det mesta.

Flotten de hämtade upp mig på är ett exempel. Den består av ett stabilt trädäck och drivs av en elmotor som nästan ljudlöst får oss att sväva fram över den stilla vattenytan. På flotten finns bekväma stolar och bord, en rejäl grill och självklart en badstege som enkelt fälls ut och parets tre döttrar badar flitigt under turen på sjön. Det går att boka turer på flotten både med och utan mat eller övernattning på gården.
— Vi mår bra av att vara ute i naturen, både fysiskt och psykiskt, menar Sandra. Jag tror också att vi lär oss att uppskatta och respektera alla bekvämligheter vi har hemma efter att ha tillbringat tid närmare naturen och lär oss att inte ta allt för givet.

Gården har anor från 1600-talet och hade förr både kor, grisar och höns. Den gamla ladan håller Mattias och Sandra på att rusta upp varsamt. Tanken är att kunna erbjuda både fester, konferenser och även konserter.
—  Tänk dig att kunna sitta i gräset utanför ladan och lyssna på en konsert en fin sommarkväll, säger Mattias, eller att kunna ha en gemensam träff för en större familj med flera generationer, där det finns plats för alla att övernatta.

Kanske kan pandemin göra att fler söker efter upplevelser på nära håll, så kallad hemester eller svemester (att man semestrar på hemmaplan eller i alla fall inom Sverige) och allt fler uppskattar naturnära upplevelser, något man verkligen får på Myssjö gård. På ön finns både bäver, rådjur, älg, grävling, räv och vildsvin. Ön har även ett rikt fågelliv med bland annat havsörn, fiskgjuse och storlom.

Vill man vandra på Sörmlandsleden kan man till exempel åka kommunalt till Mölnbo eller Gnesta station och vandra därifrån, för att övernatta på Myssjö innan man vandrar vidare till Nykvarns centrum och tar tåget därifrån. Det går även att bli upphämtad i Yngsviken med dukat bord på flotten efter en vandringstur. Sandra och Mattias sätter gärna ihop olika kombinationer för att hitta något som passar.