Elever från Europaskolan i Strängnäs och skolan IES Bezmiliana i Rincón de la Victoria utanför Málaga pausar efter guidad visning på Gripsholms slott — en del i Erasmusutbytet.

Syftet är att lära om kulturarv, se skillnader och likheter mellan olika kulturer, utveckla språket samt knyta vänskapsband över gränser. Under veckan, och i ett längre utbytesprojekt finansierat av EU-programmet Erasmus har spanskaelever från Europaskolan som läser Spanska 5 skapat nya vänner i elever från IES Bezmiliana i Rincón de la Victoria utanför Málaga, Spanien. 

— Vi har varit en vecka i Spanien då eleverna har bott i familjer, tagit del av landets kultur på olika sätt, i undervisning med mera, förklarar Mikael Winblad, lärare i spanska på Europaskolan i Strängnäs som är en av de som engagerat sig i utbytesprogrammet. Under veckan som de spanska eleverna är här har vi ett program att följa varje dag. 

Prio ett var att upptäcka Strängnäs kommun tillsammans. Under besöket i Mariefred stod guidad visning av Gripsholms slott på programmet, och det var bland annat väderkvarnen, besöket på Europaskolan och mötet med kommunrådet Jacob Högfeldt (M) som Pablo Molina Blanes kommer bära med sig från Strängnäs.

— Vi besökte också domkyrkan. Jag skulle definitivt vilja komma tillbaka till Sverige, även fast det är kallt. Det finns en hel del skillnader i våra kulturer men jag tycker om det svenska. 

Pilar Morgado Arias förundras över hur engagerade lärarna på Europaskolan är och hur tempot är helt annorlunda här jämfört med södra Spanien. ”Folk är så lugna”. Bilal Abdu Nourhussen, elev på Europaskolan, håller med.

— När vi var i Malaga upplevdes människorna där som öppnare och mer pratsamma. 

Samtidigt som mycket är olika, menar ungdomarna att de har en gemensam grund i det populärkulturella. 

— I och med globaliseringen och uppkopplingen är vi ju vana vid andra intryck, kanske på ett annat sätt än innan, menar Sass Wolgers, studerande på Europaskolan.  

Roshni Siddiqui är nöjd med utbytet. Hon menar att hon lärt sig mycket av att se den spanska kulturen och få visa den svenska tillbaka. Nu följer en hel del arbete i skolan, fördjupning och presentationer. 

— Vi gör en videologg och ska skriva uppsats, fyller Bilal i. 

Veckan avrundades bland annat med rundtur i Gamla stan i Stockholm, besök på Skansen och lunch med politiker i Riksdagen.