Jourhavande släktforskare på biblioteket

0
475
Anita Wiberg får hjälp av Christer Ståhl att komma igång igen med släktforskningen.

Enligt lagen har biblioteken en skyldighet att ge möjlighet till släktforskning vilket är något Eskilstuna-Strängnäs Släktforskarförening har tagit fasta på genom att ha jourhjälp på biblioteken i Åker och Stallarholmen.

Vid tre tillfällen per ort riggar man en dator och finns beredda för alla de som precis har börjat med sin släktforskning eller de som helt enkelt har kört fast. I måndags fanns Christer Ståhl från Eskilstuna – Strängnäs Släktforskarförening på plats på Åkers bibliotek för att hjälpa frågvisa släktforskare.
— Vi tycker att vi ska hjälpa till och gör det här som ett test, säger Christer. Sedan får vi göra en utvärdering för att se hur det gick.

Föreningen har en lokal centralt i Strängnäs men i och med att många av medlemmarna och andra släktforskare bor i Åkers styckebruk, Stallarholmen och Mariefred tycker Christer att det är ett bra sätt att nå ut.
— Det är ett sätt att erbjuda extra hjälp och dessutom slipper folk som bor i ytterregionerna att ta sig in till Strängnäs.

Själv har Christer släktforskat i cirka femton år och kommit så långt bak i tiden som tidigt 1700-tal. Han har inte stött på några kändisar då släkten mest har bestått av torpare och soldater.
— Nu försöker jag hitta historierna runt alla namn och där sticker Adolf Ståhl ut med sina 14 barn ut. Platsen där hans torp låg och den gamla stenmuren som finns kvar har jag besökt. Annars har det varit mycket soldater bak i generationerna. Det är ju därifrån mitt gamla knektnamn kommer.