Camilla gästade premiären av ”Småföretagarsnack på Gripsholm”

0
468
Premiär för ”Småföretagarsnack på Gripsholm” — Camilla Brodin gästade Johannes Jacobsson och Hanna Stenvall, kommunikationschef på Axel Group. Foto: Marie Freij

”Drivkraften hos Sveriges företagare är det som kommer att klara oss ur coronakrisen. Det var inbjudna riksdagsledamoten Camilla Brodins sammanfattande insikt efter premiären av ”Småföretagarsnack på Gripsholm” som ägde rum på värdshusets terrass under måndagen.

Johannes Jacobsson är Mariefredsbo sedan ett år tillbaka. I ett decennium har han drivit säkerhetsföretaget Axel Group, som är ledande i Sverige på personlarm. Under den första delen av coronakrisen har han märkt av ett minskat tryck, men med kreativitet och en extra växel har bolaget lyckats leverera ett starkt resultat även de senaste månaderna.
—  Min främsta drivkraft är att se individer växa. Att bolaget går bra är en effekt av att personalen mår bra, konstaterar Johannes Jacobsson.

För att belysa de svenska småföretagens roll för att hålla Sverige flytande i och efter krisen har Axel Group nu dragit igång ett nytt koncept: ”Småföretagarsnack på Gripsholm”. Den första gästen var Camilla Brodin (KD) som sitter i näringsutskottet och är Kristdemokraternas talesperson för näringslivsfrågor.
— Den svenska välfärden är oerhört viktig, men den kräver företag för att fungera. Den kräver att folk jobbar och betalar skatt, och den kräver att företagen har anställda som betalar skatt. Vi ser hur skatteunderlaget viker nu, så vi måste prata företagarfrågor för att ha råd med vårdplatser och skolor, säger Camilla Brodin. Arbetslösheten stiger. Var kommer alla jobb ifrån? Fyra av fem jobb i Sverige kommer från småföretag, så om alla kan anställa en till så gör vi skillnad. Nu måste staten se till att det går att driva småföretag i Sverige – även efter corona.

Det Camilla efterlyser är att staten ställer krav på de företag som tar del av omställningsstödet. Hon skulle vilja se en bättre omställning till digitala affärer. Idag anser hon att omställningsstödet behöver ses över och begränsas, och så även permitteringsstödet.
– Frågan är ju hur det nya näringslivet kommer att se ut? Hur kan vi göra affärer på annat sätt? Hela världen kommer att behöva hjälpas åt, och vi måste handla av varandra och ha en fri rörlighet. Men ärligt talat, hur mycket ärlighet finns det kvar när alla ser om sitt eget hus?

Johannes Jacobsson uppskattar lyhördheten i snacket med Camilla Brodin, och hoppas inom en snar framtid få svar på flera frågor om vad som händer när den akuta fasen av krisen är över.
— Vi har klarat av den första delen av coronakrisen utan stöd, men hur mycket kommer vi att få betala av det som andra inte klarat av när vi är igenom den? Om man anställer en till, kan man få avdrag på vinstskatten då exempelvis?