Tove Hennix visar målningar inspirerade av järnvägsspår

0
14
Tove Hennix ställer ut en samling mindre bilder inspirerade av detaljerna i spåren vid museijärnvägen i Mariefred. FOTO: Helena Wildros

Under oktober månad visar Tove Hennix ett antal mindre målningar i utställningen Spår på Boklådan Mariefreds Bokhandel. Som konstnär har hon inspirerats av detaljerna i spåren vid museijärnvägen under sina många morgonpromenader förbi Mariefreds gamla järnvägsstation.

Tove Hennix är konstnär och illustratör med lång erfarenhet av att visualisera känslor, miljöer och mönster. Hon har illustrerat sedan 2002 och de senaste åren har hon jobbat med tidningar, böcker och olika företag och förlag. Det är inte första gången hon ställer ut som konstnär. Tidigare har hon medverkat vid utställningar i Stockholm på FFAR (Forum för arkitektur), Atelje ateljé och i Tokyo på Galleri Wall och Dish organic café.

För ungefär ett år sedan flyttade hon tillsammans med sin familj till Mariefred. Hon berättar att de tidigare ofta åkte på utflykt till Mariefred och då gärna besökte det numera nedbrunna Grafikens Hus.
– I och med det har man ju förälskat sig i Mariefred och när det väl var dags att flytta så var det här vi ville bo, säger hon. Sedan jag flyttade hit har det blivit många morgonpromenader förbi spåren vid museijärnvägen och bilderna jag visar här har blivit till med inspiration från det.

Bilderna är målade med vattenlöslig oljefärg på duk och visar detaljer från järnvägsspåren. Tavlorna är ganska små i formatet.
– Jag brukar annars måla i stort format, men tyckte att det var kul att testa att ha många små tavlor i lite mindre storlek den här gången, förklarar Tove och visar hur hon har hängt dem med lite mellanrum så att man kan titta på en tavla i taget.

Hon berättar att hon gillar abstrakt konst och när det inte är helt självklart vad bilderna föreställer.
– Jag är mer ute efter att få fram en balans i bilderna och uttrycka samspelet mellan färger och former.

Tavlorna är döpta efter olika tågdetaljer och har namn som Pysventil, Regulatorstång och Koppellänk.
– Jag gillar det här med gamla maskiner, kontraster och skuggorna som blir – det är det jag försöker fånga i de här bilderna, förklarar Tove.

I sitt arbete som illustratör har Tove samarbetat med många olika företag och organisationer, bland annat Södersjukhuset, Arla, SL, Karolinska Universitetssjukhuset, Miljöförvaltningen och SAS.
– Jag gillar att arbeta med en färgpalett framtagen just för det uppdraget och tycker att det är kul att göra flera bilder som hänger ihop. Tidigare har jag även jobbat mycket med att göra bilder, affischer och illustrationer till Högalidskyrkan och Sofia kyrka i Stockholm, berättar Tove, som även gjort illustrationer av Mariefred som pryder både affischer, vykort och tygkassar som finns att köpa i bokhandeln.

Utställningen Spår visas på Mariefreds bokhandel till och med den 6 november.