Sara skapar textilkonst av återbrukat tyg färgat med rost

0
53
Sara Nordgren FOTO: Helena Wildros

Det bubblar i den vedeldade grytan på gården hos textilkonstnären Sara Nordgren, som just håller på att färga ett gammalt lakan vackert blått med aroniabär som hon själv plockat. Det är inte bara grytan som bubblar – här bubblar det av kreativitet på alla bredder! Sara och hennes man Jon Nordgren – som nyligen gett ut sin första roman, något Måsen skrivit om tidigare – har köpt en tomt mellan Mariefred och Stallarholmen där de ska förverkliga sin dröm om ett eget ställe med såväl bostadshus, en separat ateljé och inte minst spirar drömmen om att odla mycket av sin mat själva.

Delar kontor i Åkers styckebruk

Både Sara och Jon har utöver sina ”vanliga” jobb som fritidsledare på Gripsholmsskolan och marknadsförare på Mariefredsföretaget Cyklos, varsin arbetsplats i det gamla huvudkontoret i Åkers styckebruk, där flera egenföretagare sitter. Kreativiteten verkar även där vara en röd tråd, eftersom de delar lokalerna med bland annat flera fotografer. Sara som skapar mycket med färg behöver lite större ytor och drömmen om att ha en egen ateljé hemma på tomten ledde dem till den gamla kvarnstugan vid Rävsnäs. De fick tillträde i början av året och om allt går som det ska kan de börja flytta in framåt jul. Att kunna ha sin arbetsplats ett stenkast från huset är en dröm för dem båda, på lagom avstånd men ändå i en separat byggnad för att kunna skilja på arbete och fritid.

Färgar tyger med växter, bär – och rostiga gamla grejer

Sara är både textilkonstnär och jobbar med grafisk design där hon bland annat skapar logotyper, mönster och bokomslag. Just nu förbereder hon sig som bäst inför en kommande soloutställning med sina textila konstverk i Eskilstuna till hösten som sker i samarbete med Konstfrämjandet Sörmland. Men det är inte första gången Sara ställer ut – förra året deltog hon vid såväl en utställning i Berlin som en i Norrköping, och precis som då kommer hon att bjuda på kreativa textilkonstverk där hon fokuserar på färg, patina och en hel del återbruk.

Det är inte så perfekt textil, om man säger så, säger Sara och förklarar att hon har svårt för när det blir för gulligt. Det får gärna vara skevt och lite trasigt, men samtidigt kan det vara ganska stramt.

Hon visar bilder på ett verk bestående av egenhändigt färgade tygremsor med fransiga kanter som hon flätat i strama, grafiska mönster. Färgningen ja, den är ett eget kapitel i sig! Sara använder sig av alltifrån té, bär, nässlor och ekollon till rostiga gamla grejer som hon lindar in tyget i innan det kokas och färgas.

När de köpte tomten de nu börjat bygga på upptäckte Sara en guldgruva i de gamla förfallna byggnaderna som stod kvar, fyllda av rostiga gamla redskap, fönster, dörrar och även den stora vedeldade gryta hon nu använder för att koka och färga sina textilier i. På platsen fanns förr ett handtvätteri där tant Anna tvättade i den lilla bäck som fortfarande rinner intill tomten. En handdriven centrifug är ett annat av fynden efter tant Anna. Sara funderar som bäst på hur hon ska kunna använda alla gamla grejer de hittat.

När vi skulle tömma de gamla husen fann vi en koffert med helt oanvänt silkesgarn av jättefin kvalitet som jag nu testar att färga och skapa nya konstverk av, berättar Sara entusiastiskt och visar upp flera nystan av det allra mjukaste silke.

Skapar med återbrukade, ärvda och begagnade tyger

Återbruk är något som ligger Sara särskilt varmt om hjärtat. Hon använder knappt några nya textilier, berättar hon.

En del textilier har jag ärvt medan mycket annat är köpt på loppis, till exempel gamla spetsar som ingen verkar vilja ha längre. Att kunna ta tillvara på sådant som annars kanske slängts känns jättebra, säger Sara.

Hon visar mig bilder på ett alster som är ett porträtt av hennes pappa som gick bort 2012. Där har hon delat upp några av sin pappas gamla blåmönstrade skjortor i dess olika delar – ärmar, kragar, fickor och knappar för sig – som hon monterat upp som en tavla. Ett väldigt fint sätt att bevara minnet av en kär familjemedlem, i stället för att ha det liggandes i en låda eller garderob.

Sara Nordgrens utställning heter Lämningar och kommer att visas i slutet av september på Konstfrämjandet som finns på Munktellområdet i Eskilstuna.