Oro för sektionens framtid — friidrotten behöver fler

0
332
: Anders och Ronnie bläddrar i gamla resultatböcker från friidrotten i IFK Mariefred. ”Jag tycker att det vore tråkigt att lägga hela sektionen på is”, säger Anders.

1908, när Idrottsföreningen Kamraterna Mariefred såg dagens ljus, var friidrott en av grenarna. Nu, 2020, vill friidrottsordföranden Anders Linder och IFK-profilen Ronnie Törnblom, som själv kallar sig ”friidrottsnörd”, ingjuta nytt liv i sektionen. 

Friidrott var, vid sidan av fotboll och ishockey, en av de första verksamheterna i IFK Mariefred. När Måsen träffar eldsjälen Ronnie Törnblom, som idag ansvarar för IFK Mariefreds seniorsektion, har han plockat fram en hel bunt gamla fotografier och resultatböcker. Allt finns där, noga protokollfört, år för år.
— I Junior-KM 1943 kom Harry Karlsson tvåa i diskus, säger Ronnie och bläddrar vidare i resultatböcker från 1922, 1936, 1950.

Ronnie förklarar att det var någon gång i samband med att arkivet flyttades från gamla idrottsplatsen till Hammaren som tidningsurklipp och de gamla böckerna dök upp. Här ser Ronnie samband som han själv vittnar om.
— Tittar man på gamla resultatlistor från friidrotten är det massor av gamla fotbollsspelare med, förklarar han. Och så var det. Fotbollsspelarna varvade med friidrotten, och sen blev det hockey på hösten. Kolla här, här finns fotbollsresultat också. Mariefred mot Åker, 1-1, en match från 1915, säger han och ler.

Själv höll han på som mest från slutet av 50-talet till slutet av 70-talet. Han förklarar att han själv helst sprang längre lopp.
— Men det Mariefred var stora på var stående längdhopp och höjdhopp, minns Ronnie. Friidrotten är ju så bra, man får grunderna.

Den har alltid funnits där, friidrotten. Och under de senaste säsongerna har sektionen sysselsatt mellan 30 och 50 barn och unga där ambitionen har varit en lekfull träning med fokus på bredd — barn födda 2012 till 2005 har deltagit. Men att gå vidare blir svårt — och Anders Linder, som nu lämnar posten som ordförande i sektionen, förklarar varför.
— Vi har under lång tid försökt värva tränare, och även om vi haft bra support av föräldrar på plats under träningspassen behöver vi fler ansvarstagande vuxna för att kunna bedriva verksamheten.

Vi har inte nått i mål med våra försök att få fler att ställa upp som tränare. De som tränat grupperna tidigare stiger också åt sidan nu och vi behöver nya resurser.

”Man får tillbaks så mycket”. Ronnie berättar om gänget som efter att ha varit tränare tillsammans 1979 fortfarande umgås. Anders, som varit aktiv i fyra år utan att själv ha barn i gruppen, hoppas nu att ett nytt gäng kan axla ansvaret för friidrotten i IFK Mariefred.
— Jag har själv alltid fascinerats av friidrott, men har inte själv den bakgrunden. I klubben får man som ny tränare bra stöd från IFK Academy och RF-Sisu håller riktade utbildningar. Jag tycker att det vore tråkigt att lägga hela sektionen på is.