Nyheter för nybörjare och nya ledare i Runacademys löpgrupper i Mariefred

0
376
Ledarna i Runacademy Mariefred är redo för femte terminen. Nu satsas det extra på nybörjare. Foto: Ellinor Hogrell

Runacademy löpargrupp i Mariefred har funnits sedan våren 2019, och laddar nu för femte terminen. Eva Insulander, platschef för Runacademy i Mariefred, berättar om vårens nyheter — som inkluderar mer träning för nybörjare, och två nya ledare.

Löpträning som passar alla är Runacademys erbjudande, och när verksamheten går in i den femte terminen i Mariefred är det med en storsatsning på nybörjarlöpare.
— Vi delar alltid in gruppen efter antalet ledare på plats så oftast är det sex olika grupper där deltagarna kan välja grupp beroende på nivå och dagsform. Man kan alltså välja en viss nivå ena gången, som till exempel ”Milen över 60 minuter”, men nästa gång ”Milen under 55 minuter”, förklarar Eva Insulander som är platschef för Runacademy löpgrupp i Mariefred. Nyheten för nybörjare är att vi kör nybörjarprogrammet hela terminen. Nybörjarna kommer under terminens tretton pass långsamt öka distansen. För att undvika skador är det viktigt att långsamt öka på distans och belastning. Målet är att vid terminens slut klara att springa fem kilometer. Vi varvar jogg med gång och deltagarna får lära sig löpteknik, vi jobbar med styrka och får prova backlöpning och att springa i trail.

Övriga nyheter för terminen är, förutom terminens tretton pass på ordinarie tisdagar och två extrainsatta pass på andra dagar, också en livestreamad workshop i styrketräning för löpare.
— För den vana löparen har vi formkoll på fem kilometer vid två tillfällen under terminen, lite som en ersättning för de lopp som uteblir nu under corona. Vi har också nya upplägg på pass, som ”Upplevelsepasset” som är ett distanspass varvat med intervaller och styrka. Är man orolig för corona kan jag berätta att träningarna är utomhus, vi kommer att hålla oss till små grupper samt ser till att hålla avstånd på passen, säger Eva.

Sedan tidigare är Ellinor Hogrell, Anders Swärd, Helene Milton och Eva själv ledare. Nu får de förstärkning av två ytterligare ledare.
— Stellan Rydin är en inbiten löpare som tävlar och tränar i medeldistans upp till tio kilometer. Han älskar att som ledare motivera och försöka skapa samma glädje som han själv känner till löpningen. Ina Byström är utbildad inom grundläggande folkhälsovetenskap och folkhälsa med inriktning fysisk aktivitet. Hon brinner för löpning och få andra att komma igång och springa. Hon tycker det är extra kul att se andra utmana sig själva och utvecklas.

Under vecka 11 håller Runacademy i Mariefred prova på-pass. Terminen startar den 23 mars.