Ny minneslund i Mariefred: Ett hjärta bland ekar och ängsblommor

0
502
Per-Anders, Simon och Bengt diskuterar den nya minneslunden. Förhoppningen är att kunna inviga den redan i augusti.

En källa där vattnet pulserar. En handskulpterad naturbäck till dammen, som har formen av ett hjärta. Så kommer den nya minneslunden på kyrkogården i Mariefred att se ut. ”Hjärtat, där vattnet landar, var ett förslag från kyrkan”, berättar Per-Anders Carlsson, skulptör och designer på Virbela Ateljé i Järna. I höst invigs den nya lunden — där vattnet har huvudrollen.

”Det är sista projektet jag är med på innan pensionen”, säger Bengt Rundgren. Vaktmästaren i Mariefreds församling lotsar tidningen till arbetsplatsen där Per-Anders Carlsson, designer och skulptör, och också projektledare från Virbela Ateljé i Järna, arbetar fram en ny minneslund. Till sin hjälp har han Simon Pettersson, anläggare. Per-Anders berättar om skissen, som nu börjar ta fysisk form.
— Arbetet startade förra året med idé och ritningar. Det blir en större gestaltning av vatten, med  vattentrappor, en handskulpterad naturbäck och en damm formad som ett hjärta. Hjärtat blir i mörkpigmenterad armerad betong.

Placeringen är A och O, förklarar han vidare. Det ska vara en plats för både ögat och själen. Det tycker Per-Anders att de hittat på kullen, vid platsen där den tidigare minneslunden låg. Han berättar att utmaningen är att skapa en hållbar plats där teknik och estetik får mötas på ett naturligt sätt.
— Det är Nigel Wells design som har fått följa med till kyrkogården. ”Flowforms” som utvecklades av John Wilkes på sjuttiotalet. Ljudet, det porlande är centralt. Skulpturen är en gestaltning av livet.

Bengt berättar att den tidigare minneslunden hängt med i flera decennier, och att dammen som tidigare fanns på platsen behövde helrestaureras.
— Den förra anläggningen var svårskött. Nu ser vi fram emot en helt annan anläggning. Ett ställe som håller länge mellan ekarna och ängsblommorna.

Invigning av den nya minneslunden, det kollektiva minnesområdet, blir kanske redan i slutet av augusti. Ganska nyligen etablerades också en askgravlund som Bengt påpekar också kommer visas vid tillfället.
— Och platsen är till för alla, ett neutralt område dit alla kan komma och minnas.

Vatten är centralt. Virbela Ateljé arbetar också med vattenlek för skolgårdar, avloppsrening och regnvatten i städer.
Här ska vattnet landa, i den hjärtformade dammen.