Måsens framtid

0
4375
Marie Freij Chefredaktör Ansvarig utgivare

Många av er läsare har redan nåtts av uppgiften om att det lämnats in en ansökan om konkurs för vårt bolag, Mariefredsmedia, som ligger bakom Måsen. Det är såklart en otroligt jobbig upplevelse för alla oss som jobbar på tidningen. Det förstår nog de allra flesta. Vi är ju heller inte de enda i tidningsbranschen som haft problem, vilket många säkert känner till. Det är svårt att driva ett företag, och det är kanske lite extra svårt i vår bransch.

I samband med att den halvlokala kollegan i branschen skrev om denna nyhet blev det för mig också väldigt klart att det är väldigt många Mariefredsbor som vill att tidningen ska finnas kvar. Sällan har jag fått så många peppande tillrop, kramar, mejl och meddelanden. Det värmde otroligt mycket mitt i allt det jobbiga. Just denna uppskattning för vårt arbete skapade också en beslutsamhet hos mig — vi måste lösa den här situationen, så att tidningen kan fortsätta komma ut. Vi jobbar just nu dygnet runt för att försöka reda ut alltsammans, och den här veckan kommer tidningen i alla fall att komma ut precis som vanligt.

Vi har kommit en bit på väg genom hjälp från människor som tycker att vi fyller en viktig funktion. Vi har också stora drömmar om att kunna nå ännu fler läsare. I Nykvarn, till exempel, har vi onödigt få prenumeranter tycker jag. Kanske känner du någon som missat att vi finns? Be dem att teckna en prenumeration! Vi gillar ju Nykvarn, och vi vet att många Nykvarnsbor också uppskattar vår tidning. Vår största krets av prenumeranter har vi ju i Mariefred, där vi också bor själva. Såklart klappar mitt hjärta extra för Mariefred och Mariefredsborna, särskilt efter en sådan här vecka.

Vi har också en skara annonsörer, både lokala och lite utanför vårt egentliga täckningsområde. Att vi satsar så mycket på att få med de lokala aktörerna som annonsörer är att vi vill kunna bidra till att de företagare som väljer att finnas kvar lokalt ska kunna göra det. Det gör vi genom att nästan varje vecka året runt visa upp vilken otrolig bredd det finns i det lokala näringsutbudet. 

Anledningarna till detta är många, men kanske främst för att vi ju vill ha en levande hembygd. Om småföretagare på mindre orter hjälps åt, så kan vi se till att behålla och vidareutveckla möjligheterna att driva verksamhet i närheten av hemmet. Det är ju bra för både företagarna och deras kunder.

Så vad säger ni? Ska vi försöka hjälpas åt att se till att vi fortfarande kommer att ha en lokaltidning? /Marie

”Lokaltidningen är vårt gemensamma samhälle, den värld vi delar. Vår gemenskap. De många rösterna. Nyfödda, bröllop och begravningar. Ishockey och referat från pensionärsmöten. Bränder, beslut och åsikter”.

Håkan Juholt i tidningen Östra Småland som lades ner 2019