Helins dubbelhet hos POM

0
561
I dag, lördag, är det vernissage på POM Gallery i Mariefred. Konstnären Ludvig Helin, som studerat på bland annat Konsthögskolan i Umeå och ställt ut på gallerier i nämnda Norrlandsstad, Stockholm och Göteborg, visar sina verk i utställningen ”Outlook Inlook”.

– Det understryker den dubbelhet som jag söker i mina målningar, säger Ludvig. En dubbelhet som visar det visuella sambandet mellan min inre och yttre värld. 
Det han söker efter är en plats där målningen bär spår av den fysiska världen, men smiter undan alla tydliga beskrivningar av den. 
– En abstrakt form kan dofta av något väldigt specifikt fysiskt igenkännbart – men det är svårt att sätta fingret på vad. Lite som när du febrilt söker efter något i ditt medvetande som finns på tungspetsen men det ligger precis utanför din räckvidd, förklarar han.  
Han målar i olja, det passar hans sätt att arbeta. Här finns möjlighet till eftertanke och korrigeringar. Utan en färdig idé ger han sig i kast med skapandet där målningen efter ett tag får ta kommandot och en dialog uppstår. Ludvig strävar efter att måleriet ska vara ”sig självt”. 
– Jag menar att det är ett eftersträvansvärt mål för en målare – att på något sätt vara medskapande och inte bestämma allt. Det svåraste för mig är att veta när målningen är färdig. Att stanna precis när den där tvetydigheten infinner sig. 
Ludvig Helin närvarar vid vernissagen och ”Outlook Inlook” visas till och med den 18 juni.