Evas uppmaning: ”Låt de små djuren vara!”

0
294
: I höst fyller Eva 65 år, men hon tänker inte sluta ta han om djuren för det. ”Jag ger inte upp”.

Hon får flera samtal om dagen om fågelungar och harpaltar som verkar sakna sina föräldrar. Och flera gånger om dagen uppmanar Eva Söderberg på Djurskyddet i Mariefred oroliga medborgare att låta de små djuren vara. ”Är de inte skadade ska man lämna dem där de är”.

Naturen är full av djurungar — måsungar, harpaltar och annat smått som kommer med årstiden. Hos Eva Söderberg på Djurskyddet i Mariefred är det dock lika många djur som vanligt — enda skillnaden är att det ringer oftare i hennes telefon.
— Det är väldigt många som oroar sig över övergivna ungar i naturen och plockar med sig dem hem. Men det ska man inte göra, förklarar Eva.

Hon vet vad man bör göra, och delar gärna med sig av det bästa rådet. Låt djuren vara.
— Det är skillnad om det är ett skadat djur, eller ett djurskyddsdjur, alltså ett övergivet tamdjur. Men de vilda djurungarna ska man låta bli. Man kan flytta dem något om de ligger i stark sol eller nära en väg, men ta dem inte från platsen. Då är chansen störst att de faktiskt klarar sig.

När Måsen besöker Eva är det full fart på djuren — värmen till trots. Kaninerna Jackie, Gunnel och Harry hoppar runt i skuggan tillsammans med de andra långöronen. Geten Conny rymmer in till kaninerna och skapar kaos en sekund. Hönorna Majsan, Alice, Shiva och påfågeln Kurt-Ina passar på att äta lite. Tuppen Robert njuter av lite extra uppmärksamhet. Nästan alla djuren har namn, och det är många att hålla reda på. När Eva inte hjälper andra med djursituationer, som nu en pågående omplacering av två getter som Eva förklarar kan bli fint sällskap, så är det här på gården det mesta händer. Det är mer än ett heltidsjobb, och i höst fyller Eva 65. Och hjälpen finns där lite nu och då. Eva förklarar att hon är väldigt tacksam för allt stöd hon får från lokalsamhället.
— Jag vill passa på att rikta ett stort tack till Ica i Åker som skänker frukt och grönt till djuren. Och åter tacka de som hjälpt till med restaurering av huset. Pågående projekt nu är ett sköldpaddshägn, det finns ju alltid något att göra, skrattar hon.

Naturen har alltid sin gång. Att hantera både livet och döden hör till i arbetet med djur. Inne i barnkammaren, en egen spilta hos Eva, finns just nu många nya liv som Eva ser efter. Och fastän hon vet att risken finns, både med de egna djuren och de ute i naturen, så menar hon att det är värt det.
— Jag ger inte upp, det vill jag inte.