Succé när Fritidsklubben arrangerade loppisrunda

0
307
En av de nya utställningarna i museet berättar om Åker styckebruks järnvägshistoria mellan åren 1895 och 1995.

Trots semestertider och regntunga moln var det en strid ström av kunder som tog sig till Edsala-Kalkudden när områdets Fritidsklubb arrangerade sin första loppisrunda. Närmare trettio hushåll stod redo att sälja allt från leksaker och kläder till husgeråd och möbler.

Fritidsklubben Edsala-Kalkudden har som syfte att tillvara ta medlemmarnas, vilka är boende i Edsala och Kalkudden, intressen när det gäller aktiviteter, trivsel och kamratanda. Årligen arrangerar föreningen bland annat bouleturneringar, midsommarfirande, seglarhelger och pubkvällar. Den 11 juli arrangerade man för första gången en loppisrunda i området.
– Det här är ett väldigt vinnande koncept som Fritidsklubben anordnar, säger Sofia Helin Jonson som var en av närmare trettio deltagare. Vi har själva haft en loppis för några år sedan men det är första gången vi är med i en gemensam runda.

Hos familjen Helin Jonson dök de första spekulanterna upp redan en halvtimme före starten av rundan och trots en regnig första timme fortsatte en strid ström kunder att komma för att köpa bland annat sonen Valentins urväxta kläder och leksaker.
– Intresset har varit väldigt stort, berättar Sofia. Förutom besökare från Mariefred har det kommit folk från Stallarholmen, Åkers styckebruk och Eskilstuna. Vinsten vi gör under loppisen läggs i en låda som heter ”semesterkassan”. I den lägger vi även pantpengar och sedan använder vi de pengarna under semestern till exempelvis minigolf och glass.

En van loppissäljare och köpare på loppisrundan var Helene Redving som under lördagen passade på att bli av med allt hon har haft men inte behöver längre.
– Jag har tidigare ofta varit vid Täby galopp och haft bakluckeloppis. Det är ett jättestort arrangemang och jag blev förvånad över hur mycket pengar man får in på saker som man inte längre behöver. Jag är även en van köpare så lika mycket som jag får in plockar jag ut, säger Helena med ett skratt. Här säljer jag en massa saker och sedan slussar jag in nytt. Det blir som ett kretslopp. Jag köper mycket saker på Röda korset, dit jag också skänker mycket saker. Jag tycker att det är bra att man återanvänder saker istället för att hela tiden köpa nya saker. Saker som jag har tröttnat på gillar ju någon annan.