Peter Forsberg har bjudit in NHL:s ledning till förhandling i Mariefred. Nästa vecka sker mötet under en mediaturné och både nationella och lokala företrädare för sporten kommer att delta.

Nästa torsdag börjar förhandlingarna om ett nytt fyraårsavtal mellan Svenska Ishockeyförbundet och den högsta ligan i USA, kvalitetsmässigt världens högst rankade liga National Hockey League, NHL. Och platsen där avtalet påbörjas är Mariefred.

Peter Forsberg ler. När MT/Måsen träffar honom i Mariefred har han just rekognoscerat inför nästa veckas stormöte mellan Svenska Ishockeyförbundet och NHL. Peter, Södertäljebon som flyttat till Qvartinge, är vice ordförande i förbundet och han förklarar med ett oavbrutet leende hur det kommer sig att förhandlingarna som i pengar handlar om många miljoner dollar ska ta sin början just här.

— ”Nästa år vill vi komma hem till dig på barbecue” sa NHL commissioner Gary Bettman, deputy commissioner Bill Daly och VP of events Jamey Horan förra året. Jag trodde de skojade men de menade allvar. Efter flera år med besök i Stockholm ville de se nåt annat så nu träffas vi i Mariefred.

Peter är ansvarig för NHL-avtalet och det är en stor affär. Nu handlar det om drygt 100 spelare från Sverige. Pengarna som NHL betalar, och som de egentligen inte behöver betala men gör så för att bibehålla en stark relation med de olika nationella förbunden, går till spelarnas moderklubbar. Peter förklarar att miljoner därför delats ut till exempelvis klubbar som Järna, Osby, Svedjeholmen.

— Det kallas en ”development fee”, utvecklingspengar, säger Peter. Avtal finns med alla länder utom Schweiz och Ryssland. Det är lite politik inblandat i detta också.

Avstickaren till Mariefred är del i NHL:s mediaturné med samarbetspartnern Viasat. Peter nämner Carl Hagelin, Anders Eldebrink och Mikael Samuelsson, namnkunniga spelare med lokal förankring och starka profiler i rekryteringen av svenskar till NHL genom tiderna.

— Svensk inhockey står sig högt i hela världen.Spelarna anses som skickliga, ha hög spelförståelse och kan dessutom språket. Vi är duktiga på att utbilda spelare i Sverige.

Han vet också var allting tar sin början. I ishallen i unga år. Och för Peter är det lika roligt att se barnbarnen spela i Åkershallen eller på IP i Mariefred som att förhandla med NHL.

— Därför känns det också extra bra att vi bjudit in lokala företrädare för ishockeyn på mötet.

Läs mer om NHL och mötet i Mariefred i nästa MT/Måsen.