Tholins bångstyriga värld visas på POM

0
256
: ”The Heat”. Fabian Tholin ställer ut flera av sina verk på POM Gallery med start 15 augusti.

När Fabian Tholin sätter penseln på duken är utmaningen att kontrollera det som inte kan kontrolleras. I kaoset hittar han vägar där hans egna världar får ta plats och det improviserade uttrycket växer fram i starka kulörer. Tholin ställer nu ut för andra gången på POM Gallery i Mariefred, en utställning som omfamnar spontaniteten.

Experimentell improvisation. Ända sedan Fabian Tholin började teckna och måla har han haft improvisationen som följeslagare. Genom uppväxten, under åren på Umeå Konsthögskola och masterprogrammet i fri konst, vid första soloutställningen på POM Gallery 2015 och vidare i flera grupputställningar som Affordable Art Fair och Liljevalchs. I ateljén i Årstaberg skapar han världar, dimensioner och landskap — och några av dem visas från och med lördag på POM Gallery i Mariefred.
— Utställningen heter ”The Unruly Realm”, berättar Fabian. Det handlar om att kontrollera det otämjda, den bångstyriga världen. Jag kommer visa två stora målningar, fyra mindre och åtta teckningar. Landskapen, ”världarna”, går igen i både mina målningar och teckningar.

Han pratar om spontanitet, om mer färger, världar som växer och en lång process. ”Det tog flera år innan jag lyckades med det jag ville”.
— Det har nog varit så sedan jag började med konst. Jag vill jobba i det stora. Det kan ta flera veckor att komma igång och sen får det ta den tid det tar.

Precis som under vårens och sommarens utställningar har galleriet öppet med ordinarie öppettider, men utan vernissage. Fabian Tholin medverkar under öppningsdagen, och ser fram emot att komma tillbaka till POM, till Malin Sköld och Pia Rystadius.
— Jag lärde känna Malin och Pia genom Affordable Art Fair och har haft ett bra samarbete sedan dess.

Utställningen ”The Unruly Realm” pågår till och med 27 september.

: Verket ”Turmoil”, ”kaos” på svenska, representerar Tholins uttryck — bångstyriga, otämjda världar som växer på duken.