Sagor och magi när Sofia visar verk på Larssons lada

0
208
Sofia L. Liljeholm ställer ut på Larssons lada. Foto: Malin Sydne

Fotografen och konstnären Sofia L. Liljeholm är näst på tur att visa sin konst hos Malin och Lars-Peter på Larsson lada. Här är det sagorna, och magin, som är centrala. 

Sofia L. Liljeholm är uppvuxen i en familj med en lång tradition av kreativitet och med konst i blodet. Från tidig ålder var sagor en viktig del av livet och hos sin mormor Ingrid Lundberg (Liljeholm), en erkänd konstnär av Kurbits, fick sagorna liv bland oljefärger och lacknafta. Ingrid uppmuntrade konstintresset och så kom dagen då Sofia fick den stora äran att ärva sin mormors imponerande målarutrustning. 
— Det resulterade i många tavlor och även hela väggar målade med sagor från barndomen, berättar Sofia. 1997 hittade jag en dammig gammal kamera i en skrubb och då väcktes också intresset för fotografi och efter att ha plockat isär kameran för att förstå den och sedan satt ihop den igen. 

Många har rest långväga för att bli fotograferade av Sofia, och de vanligaste kommentarerna är att hon med sitt bildspråk fångar ”det där ögonblicket då själen skymtar och förstärker budskapet artister vill förmedla”. Under tiden har hon fortsatt att skriva och berätta sagor, ofta med en lite mörk twist som fått många barn, och till och med vuxna, att göra stora ögon och engageras.

Tack vare konstnären Jeanine Jansson väcktes längtan att hålla i penseln och uppmuntrad av denne började hon måla igen. Konsten förmedlar en vinkel där enkelheten och magin har en självklar plats. 
— Sagor och magi har en uppenbar, men ibland osynlig, plats i livet, menar Sofia. 

Sofia målar mest i akryl på duk, ibland med inslag av glitter, och har ställt ut i både Sverige och utomlands. Stockholms Stadshus, Rädda Barnen, Operakällaren, Coop, Huddinge Kommun, Stockholm Vatten och Kammarkollegiets Kulturförening är några av de som numera är ägare till konstverk av Sofia.
Utställningen på Larssons lada, som öppnade förra helgen, pågår också hela helgen 11-13 juni.