Releasefest för Åttologin: ”Vår förhoppning är att göra det igen”

0
645
Skolans svensklärare Christian Eriksson, Sandra Östman och Luba Shapiro Nikulina fick hjälp av främre radens Tommy Hjernerth, regissör Kersti Olin Dahlbäck, Ronja Fangréus, Malin Olin Johansson och Ebba Hjernerth som framförde dramatiserade tolkningar av texter ur ”Åttologin”.

En helkväll på Biohuset i Mariefred med novellen i centrum — så firades åttondeklasserna från Mariefreds skolas skrivprojekt ”Åttologin” i onsdags. Boken, en novellsamling där elevernas egna verk är sammanställda, presenterades av de ansvariga svensklärarna — som också bjöd eleverna på en överraskning.

Sandra Östman, lärare i svenska på Mariefreds skola, inspirerades av Nyköpings högstadium och tog idén att skriva en novellsamling till kollegerna i åttan. Christian Eriksson och Luba Shapiro Nikulina var inte sena att hänga på — och projektet ”Åttologin” var igång. Under hösten har samtliga elever i åttonde klass på Mariefreds skola arbetat med novellskrivande, först med inspiration från författaren Magnus Nordin som besökte klasserna i höstas. Magnus har också författat inledningsorden i åttornas bok.  
Utöver arbete med texterna har eleverna arbetat ämnesöverskridande med projektet — med illustrerande bilder till sina noveller som alla bygger på temat ”uppväxt”. Och boken är på riktigt.
— Alla elever får med sig sitt eget exemplar idag, förklarade Sandra Östman under relesefesten på Biohuset i onsdags kväll. Och boken kommer finnas att låna på biblioteket.
Sandra, Christian och Luba försäkrade besökarna under releasekvällen om att alla deltagare gjort ett mycket fint arbete, men för att sätta en extra knorr på ”Åttologin” delades klasspris ut till två elever i varje klass i den fyrparallelliga årskursen. Dessutom överraskades elevgrupperna  med tolkningar av två texter som spelades upp som scener, regisserade av Kersti Olin Dahlbäck.
— Vi hoppas att det här arbetet får er att vilja fortsätta skriva, avslutade Sandra Östman. Vår förhoppning är att vi kan göra det här projektet med åttor på Mariefreds skola nästa år igen.   
Mariefreds skolas rektor Magnus Erikson tackade också eleverna för ett väl utfört arbete. Under torsdagen presenterades tre bidrag till novellsamlingen som ”juryns favoriter”. Juryn har bestått av just rektor Magnus Erikson samt Magnus Utvik, kommunförfattare och juryns ordförande, Katharina Törnqvist från Mariefreds bibliotek, Veronica Holst Wiberg från Stallarholmens bibliotek, Emma Askling, författare och Eva Stilling, författare och skrivpedagog. Bästa illustration och ”lärarnas pris” presenterades också under torsdagen.

Boken har förord av författaren Magnus Nordin som gästade eleverna tidigare i höstas. ”Dina ord. Dina tankar. Din berättelse. Är det inte fantastiskt?”