Nina Tegar om bokbranschen: ”Ser vidgade tankar i förlagsvärlden där det tidigare varit en traditionell arena”

0
424
Specialpedagog, biträdande rektor, författare och förslagschef — Nina Tegar har många strängar på sin lyra. Foto: Victoria Henriksson

Hon har alltid älskat att skriva, och det har alltid varåt en tydlig del i henne liv. Måsen har pratat med Strängnäsbon och författaren Nina Tegar, som också driver eget bokförlag, om skrivande, arbete, livet — och den pågående bokrean.

Det började ordentligt med uppsatser i skolan, och det skrivna ordet har alltid varit en stor del i Nina Tegars liv. I snart två år har hon bott i Strängnäs, staden där hennes mamma växte upp, och efter att ”livet kom emellan” har hon skrivit och verkat i bokbranschen på deltid — i nästan 20 år.
— I början påbörjade jag saker, sådant som nu ligger och väntar på att tas upp igen. Jag hade en period i livet där jag av privata skäl inte skrev överhuvudtaget, men första boken publicerade jag när jag var 33 år, fast inte på eget förlag. Sedan 2017 drivet jag mitt eget förslag, och ger ut både mina egna böcker och andras, skönlitteratur och facklitteratur.  Det är jätteroligt och utmanande.

Även om det blivit mest romaner på Tegar Förlag är det fackboken ”Sensitivt ledarskap” av journalisten Pia Rockström som dyker upp i samtalet. Ledarskap kan se ut på många sätt och idag krävs nya ledarstilar för ett hållbart arbetsliv —  intervjuboken handlar om ett nytt sätt att leda, om ledare som ser till de mjuka värdena i första hand och som ändå når lönsamhet.
— Jag är nog ganska tuff mot mig själv när jag är min egen chef, men inser att måste vara mjukare.

En mjukare inställning har hon dock i sin anda karriär som specialpedagog och handledare mot förskolor i Strängnäs kommun. Här handleder hon personal, och nu axlar hon rollen som tillförordnad biträdande rektor för enheten Åker-Länna.
— Jag kom in på specialpedagogspåret när jag inte visste vad jag skulle bli. Jag var under en period personlig assistent till en flicka särskolan, trivdes bra och utbildade mig. Mitt jobb är att analysera svårigheter hos små barn, och försöka hitta nycklar för att kunna sätta in rätt stöd.

Tillbaka till böckerna. Nina gläds åt engagemanget i branschen, det växande intresset att skriva och tycker att det är en bra utveckling att det dyker upp fler och nya möjligheter för berättelser att komma ut.
— Jag tycker man ser vidgade tankar i förlagsvärlden där det tidigare varit en traditionell arena. Det är en spännande plats nu. Jag har också börjat tänka annorlunda, vidga mina egna tankar, och även om jag älskar att hålla i och läsa fysiska böcker så tycker jag att ljudboken är fantastisk.

Just nu dundrar bokrean på, och Nina förklarar sin relation till rean.
— Jag älskar den egentligen, jag vill botanisera och känna på böckerna. Det blir inte samma sak i år, inte samma fysiska närvaro och mycket sker över nätet. Men jag hoppas alla köper böcker ändå. Nu finns ju chansen att fynda och köpa på sig, även om det inte ger förlaget lika mycket. Men det går inte att bara tänka i intäkter, att jobba med det här har så många mervärden. Det tråkiga det senaste året är ju förstås att alla fysiska evenemang uteblivit. 

Nina har nu gett ut en handfull böcker — och en till är på väg i år. Författaren heter Majvi Holm, och boken är ett samarbete med föreningen Liv i Sverige.
— Titeln är ”Skiner solen alltid när jag är hos mormor? En släktmemoar om de mindre bemedlade”, och jag ser väldigt mycket fram emot den. Jag läser hels,t och älskar sådant, som baseras på människoöden. Men jag gillar också en lättsam feelgood. Samtidigt skriver jag nu en deckare med Christina Gustafsson, som har Joelsgården förlag. Och det är det som är härligt, den oändliga bredden.