Nicklas Lindström hoppas på hösten 2021 och lever efter mottot: ”Allt går att lösa, det tar bara olika lång tid”

0
376
Nicklas ser fram emot att kunna anordna visdagarna i Stallarholmen igen. Foto: Marie Freij/Nicklas Lindström

Alla som varit involverade i något evenemang i Mariefred vet vem han är —och hade du turen att besöka Stallarholmens visdagar 2019 har du garanterat koll på honom. Sedan femton år tillbaka har Nicklas Lindström arbetat med event i Sörmland och hela Sverige — och nu hoppas han på en höst där allt kan bli nästan som vanligt. 

Han växte upp i Södertälje kommun, men det är i Nykvarn han bott längst under en sammanhängande tid. Nicklas Lindström, som i sin verksamhet fixar allt man behöver för ett lyckat evenemang är sedan ett bra tag tillbaka Strängnäsbo, något han trivs med mycket. 
— Jag älskar att bo vid vattnet, jag vill alltid vara nära vattnet. Jag tycker Strängnäs är en fantastisk stad, och så lugn. Jag har två grabbar i skolåldern, och hittills upplever jag att Strängnäs är en bra plats för barn att växa upp på. Jag gillar det gamla inslagen, arkitekturen. 

Sedan fem år tillbaka driver Nicklas Musik&Nöjen Sverige AB — eventbolaget som erbjuder allt inom scen och teknik, toaletter och duschar, tält och barnaktiviteter till alla tänkbara typer av evenemang. Det är ett arbete som kräver mycket kontakter, och det är egentligen den biten han gillar mest. 
— Jag är utbildad att jobba med människor, poängterar han. Jag är fritidsledare och har jobbat med socialt utsatta ungdomar och som verksamhetsutvecklare på studieförbund. Kontakten med människor är essentiell. Jag har ju haft eventuppdrag i femton år och drivit förtag i olika omgångar, de senaste fem med Musik&Nöjen som blev AB 2018, och alla åren har gett många kontakter. 

När pandemin slog till för ungefär ett år sedan var Nicklas i början märkligt lugn. Han tänkte att det var kortsiktigt, tillfälligt, och släppte inte planerna för andra året av Stallarholmens visdagar som skulle gå av stapeln i augusti 2020. Men så blev det uppenbart att inga av de inplanerade jobben lokalt fanns kvar — Ångans dag i Mariefred, NM i Foodtruck, SM i gatumusik och Mariefreds julmarknad sattes alla på paus. 
— Jag har ju haft olika typer av uppdrag beroende på vilket event det handlar om. Ljud, barnaktiviteter, sanitet som toaletter, duschar och tvättstationer, underhållning, tältbyggen och mer ändå. När det blev uppenbart att det inte skulle bli några sommarevenemang var det ändå många som upphandlade uppdrag med toaletter som gjort att vi har kunnat överleva. Men vi väntade in i det sista med att ställa in visdagarna. När evenemang handlade om enbart 50 deltagare var det evenemang efter evenemang som försvann. Vi hade också några jubileum inbokade, stora grejer och sådant man bara kan fira då, som nu är borta, inställda. Nu försvann allt detta, och det blev värdigt tomt. Mikael Wiehe skulle ha kommit. Nästan alla artister är ombokade, vi har skrivit om alla kontrakt, men just honom är det osäkert om vi får chansen med igen. 

Men Nicklas såg möjligheter och valde att uppgradera delar i verksamheten som tidigare varit små Att tillhandahålla handdesinfektionsstationer har också varit en populär tjänst hos Nicklas — och klottersanering.
— Klottersanering har vi alltid hållit på med, om inte annat på våra egna saker, men nu dök tillfället upp där jag kunde plocka fram det och faktiskt hjälpa till. Eftersom jag brinner för Mariefred och nostalgi — jag älskar gamla grejer — var det en självklarhet att bistå Östra Södermanlands järnväg när de drabbats av klotter kring årsskiftet. Jag kände verkligen med dem, och vet hur tråkigt det är när saker blir förstörda, saker man lägger mycket tid på, målar och håller i gott skick. Jag visste först inte om vi kunde hjälpa, men tyckte det var värt ett försök — och vi fick faktiskt bort allt klotter från tågvagnarna. En vägg är kvar, den är gammal och vi måste vänta tills kylan lagt sig. 

En normal jobbsäsong sysselsätter Musik&Nöjen mellan tio och tjugo personer. Nu är de bara två. Men Nicklas har hela tiden hållit lågan brinnande och varit hoppfull. Han har riktat sig mer mot privatpersoner, hyrt ut hoppborgar till privata barnkalas, student och någon kräftskiva. Men det som burit upp allt är upphandlingar med kommuner, försvarsmakten och sanitetsspåret. 
— Det är det vi kunnat jobba med, och det har ju varit ett ökat tryck och behov av renlighet och tillgänglighet. Vanligtvis har vi jobb i hela landet, från Helsingborg till Fredrika på senare år, med koncept för företag som finns i hela landet. Under ett år brukar det ligga på ett hundratal evenemang, men med olika mycket arbete och insatser.

”Allt går att lösa, det tar bara olika lång tid”. Mottot lever Nickas efter, och han vet att det finns intressanta jobb att tacka ja till i framtiden. 
— Det är ganska uppenbart att det finns ett uppdämt behov av kultur. Många har kontaktat mig om visdagarna, så viljan finns där. Det handlar mycket om inställning, och våren brukar ändå vara lågsäsong. Jag hoppas verkligen på hösten 2021. Min förhoppning för 2021, och det vi pratade om redan 2020 innan vi visste hur stor pandemin skulle bli, är att kunna flytta saker in på hösten. Jag viil tror att vi är där nu. Med den förhoppningen kanske det går att ordna åtminstone ett av evenemangen i Mariefred i år fast i annan form.

När Nicklas var liten drömde han om att bli polis och brandman, men nu är det viktigaste att må bra och göra sådant som känns bra — att vara ”fri i själen”. 
— Jag tycker att jag får det utrymmet genom att driva ett företag med möjlighet att träffa människor, att ha kontakt med alla typer av människor. Att hjälpa folk som har olika önskemål och lösa deras problem på något vis. Ett bra år skänker vi också pengar till framförallt hemlösa och utsatta i form av matkassar och klädpaket via olika organisationer som till exempel Stadsmissionen. Det känns bra i hjärtat. För det är också viktigt —  vi har inte oändligt med tid på jorden, och då tycker jag att alla ska få må så bra vi kan. Jobbmässigt nu är visdagarna en gammal dröm som måste fortsätta, och jag har ett till evenemang som jag hoppas på här i Strängnäs.