Konst i Mariefred: Inget skolk från redskapsgymnastiken

0
450
Lovisa Sköld visar utställningen ”Obligatorisk närvaro” mellan 27 juni och 9 augusti på POM Gallery i Mariefred. Foto: Lovisa Sköld

Det är en passning till skolidrotten. När Lovisa Skölds utställning ”Obligatorisk närvaro” gästar Mariefred och POM Gallery är det ”den kollektiva ångesten” från svettiga omklädningsrum, att bli vald sist och tunna, röda tygband över bröstet för att dela klassen i två som spelar huvudrollen — det, lite kamp och några misslyckanden.

”Stora delar berör skolidrotten”. Lovisa Sköld, uppväxt i Värnamo, tog examen från Högskolan för konst och design i Göteborg 2011 och har sedan dess både undervisat i konst och arbetat med konsten på heltid. I hennes uttryck ryms oftast det allmänna, samhällsrealismen, och i nya utställningen ”Obligatorisk närvaro” som är POM Gallerys sommarutställning 2020 är det redskapsgymnastiken i skolans regi som spelar huvudrollen.
— Jag tror att de allra flesta kan relatera till skolidrotten på det här sättet, säger Lovisa. De jobbiga situationerna, att bli sist vald eller att hoppa över plinten då alla tittar på. Redan för två år sedan började jag gestalta idrott på olika sätt. Först i en serie med idrottsmän som misslyckats, sedan en serie med aktiva kampsportskvinnor. Utställningen ”Obligatorisk närvaro” är lite kamp, lite misslyckande och skolidrott.

Tjugo verk tar hon med sig till Mariefred — mest oljemålningar men också konst i andra tekniker, som gouache. Illustration och foto är också färger på Lovisas palett.
— Jag tycker om att bryta av, förklarar hon.

Det var 2019, på Liljevalchs Vårsalong i Stockholm som POM:s Malin Sköld och Pia Rystadius fick kontakt med Lovisa Sköld. ”Hög nivå” menar konstnären, som uppskattar POM Gallerys sätt att samarbeta och blanda abstrakt och föreställande, målning och skulptur. Kontraster hittar hon också i sin verksamhet — i ateljén i Göteborg möts olika kulturella uttryck. För att själv nå ut med sin konst rör hon sig mycket i sociala medier.
— Twitter och instagram är mina främsta verktyg. På instagram visar jag mycket av min process och får bra respons. Twitter är kul, och ett sätt att hitta bredd.

Nästa helg, lördag den 27 juni, öppnar utställningen i Mariefred. 9 augusti är sista dagen att se Lovisa Skölds ”Obligatorisk närvaro”. På öppningsdagen är hon på plats i galleriet.
— Det ska bli kul att se Mariefred, alla bilder jag sett från staden ser väldigt vackra ut.