Jimmy lockar ut poesitolkare med tävling i Enhörna

0
285
Jimmy Konradsson pluggar i Uppsala men är Enhörnabo i grunden. Nu har han lanserat en skattjakt som alla kan delta i — så länge du kan hitta ledtrådarna i dikten. Kolla in mer från Jimmy på instagramkontot @folkpoesi. Foto: Privat

Jimmy Konradsson bor i vanliga fall i Uppsala där han studerar till språkvetare, men under pandemin och med distansstudier har han flyttat hem till Enhörna ett tag. Här är han född och uppvuxen. För ungefär tre år sedan startade han instagramkontot @folkpoesi, och med sin egen vurm för dikter ville Jimmy öka intresset hos fler. 
—  Poesi är knepigt, det är ganska svårt att få folk mer intresserade, menar Jimmy. Men jag fick en idé hösten 2019. Jag halkade in på skattjakter, och råkade på en artikel om en gubbe i USA, Forrest Fenn, som var en lyckosam antikhandlare, konstsamlare, författare och äventyrare i Klippiga bergen. Han gömde en skattkista värd miljoner, och skrev en bok som heter ”The thrill of the chase”, som innehåller en dikt. Tolkar man dikten rätt ska den leda till skatten.

Jimmy berättar att han grottade ner sig helt i hela scenariot — han blev en av de som ville lösa mysteriet med den gömda skatten. 
— Ja, jag blev lite besatt, skrattar han. Jag satte nålar på kartan runt Klippiga bergen, på platser jag trodde skatten kunde finnas, gick med i communities på Facebook där det här diskuterades, ja, jag la mycket tid på det. Och det är hundratusentals som letat efter skatten i Klippiga bergen, jag läste någonstans att turismen ökat markant. 

Tanken kom till honom efter ett tag. ”Om jag gömmer någonting själv, skriver en egen dikt”, tänkte han, och för ungefär ett år sedan gömde han en skatt i Uppsala, och skrev en dikt med gömda ledtrådar. 
— Ingen har hittat den ännu. En kille hörde av sig och hade letat i flera månader, så det är ganska svårt. Där har jag min ”stora” skattjakt, värd 3000 kronor. 

Skattjakten i Enhörna helt ny. Jimmy lanserade den i slutet av januari. En mindre skattjakt, med en sten som är markerad på ovansidan med ett hemligt ord under stenen. 
— För att leta följer du dikten som leder direkt till skatten. Kan du ordet under stenen swishar jag 500 kronor till dig. En bra syssla för att få ut barn i naturen, tänker jag.