Första ”Kalkfest”-konserten en succé — nu fortsätter sommaren på Kalkudden med musik och hållbarhet

0
456
Jonas ser långsiktigt på möjligheten att arrangera konserter i Mariefred. Foto: Marie Freij

Den 19 juni hade ”Kalkfest” premiär. På scenen stod Hanna Järver, och Jonas Fläckeruds idé om mindre, hållbara livekonserter hemma på Kalkudden var ett faktum. Nu fortsätter konsertserien som han hoppas ska bli grunden till ett återkommande projekt. Det känns som att hela samhället vill hjälpa till för att vi ska kunna ses igen”.

Jonas Fläckerud flyttade till Kalkudden för fyra år sedan. Både han och hans fru driver eget, och precis som många andra kräver inte deras arbete att de verkar från någon särskild plats — timingen med föräldraledighet och önskan att lämna storstaden tog över — och nu är huset på Kalkudden utgångspunkten i vardagen. Och det är kombinationen kultur och hållbarhet som är Jonas agenda.
— Jag har jobbat med musik och scenkonst i hela Sverige, och när jag satte mig in i de globala målen var det som ett uppvaknande, en anledning till att kommunicera. Att förklara de 17 målen åsett sätt så alla förstår blev helt enkelt min roll i den stora kontexten.

Innan pandemin föreläste han mycket — främst för unga vuxna. I projekt med universitet och projekt som handlar om att återknyta relationen med naturen har han haft som mission att föra samman näringslivet och kulturen för en mer hållbar framtid. Och det handlar inte bara om miljön.
— Det handlar om ett hållbart sätt att leva, att se på saker i livet på ett nytt sätt. Här är psykisk ohälsa en stor del, och något som också drabbar många i min bransch. När det bara är livespelningar som gäller, som inbringar pengar, blir stressen stor. Många artister har det tufft.

Nu satsar därför Jonas på en konsertserie hemmavid — en serie som riktar sig till alla.
— När jag såg scenen tänkte jag direkt: ”Hur kan vi göra det här?” Saker har fallit på plats och med stöd av Strängnäs kommun, Sparbanken Rekarne, Fastighetsbyrån och Musik & Nöjen är vi här nu. Det känns som att hela samhället vill hjälpa till för att vi ska kunna ses igen och göra något tillsammans.

Artisterna Jonas bokat har samtliga valts med omsorg för att passa en bred målgrupp. Först ut var Hanna Järver, och under sommaren spelar Moonica Mac, Maia Hirasawa och Jennie Abrahamson — de två sistnämnda har tidigare gästat bland annat Skottvång.
— Min förhoppning med ”Kalkfest” är att komma ut ur den här sommaren med ett projekt, något vi kan bygga vidare på. Något som går i linje med min strävan att lyfta dialogen kring kultur och hållbarhet. Det roligast är att grannarna tycker det är kul — de är trots allt en prioriterad målgrupp. Vi har ju inte setts på så länge, och nu får vi chansen igen.