De bjuder in till julsändning med lokal prägel: ”Vi vill göra det här tillsammans med andra”

0
1536
Linus och Eric sänder en julhälsning till alla som vill vara med och titta på länken scenteknik.se/thischristmas den fjärde advent. Foto: Marie Freij

Förhoppningen är att alla i hela kommunen ska känna sig delaktiga och nådda — och tonen planeras bli upplyftande och lättsam men med ett fint budskap. Den fjärde advent sänder Linus Fagerström och Eric Hising med vänner musik, intervjuer och hälsningar från Biohuset i Mariefred — till alla som vill ta del av den lokala julstämningen. ” Vi vill göra något som är hoppfullt, ett ljus i mörkret”, säger Linus Fagerström.

Linus Fagerström kan skriva musikalartist, körledare, musiklärare, delkreatör i Föreningen heART och Mariefredsbo på sitt CV. Han har bland annat hållit i det musikaliska midsommarfirandet i Mariefred tidigare, och med slaget mot kulturbranschen under pandemin och en vilja att bidra med positiv julstämning som motivation började han nyligen planera för något sätt att nå ut med något alls i musikväg julen 2020.
— Vi har inte haft möjlighet att repetera för några julkonserter, det blir inga luciatåg och inget är som vanligt, menar Linus. Jag ville ge något i de här tiderna, och ville göra något ihop med andra på ett tryggt sätt för att skapa vi-känsla här i och runtomkring Mariefred.

Linus kontaktade Eric Hising, också Mariefredsbo, som arbetar som teknisk och kreativ producent och bildproducent för streamade sändningar och digitala events på företaget Nine Yards. Med Erics och Linus gemensamma kunskaper och kontaktnät gick det snabbt att hitta en form för en sändning — och ett format som väver in många lokala röster.
— Alla vi frågat hittills ställer upp, förklarar Eric. Alla som arbetar med kultur är så sugna på att göra något. Förutom flera lokala musiker och namnkunniga personer har vi stöttning av Per Virving på Scenteknik AVL i Uppsala.

Sändningen, som kommer att ske från Biohuset i Mariefred, bygger på musik, där Linus sjunger och artister gästar och Mariefredsmusikern Wim Grooten agerar kapellmästare. Men programmet varvas också med både hälsningar och intervjuer med välkända ansikten.
— Vi har försökt jobba med en så bred repertoar som möjligt. Det blir exempelvis ”Hallelujah”, ”Betlehems stjärna” och ”This Christmas” Donny Hathaway.

”This Christmas”, den här julen, heter också eventet med Eric bakom kameran och Linus som programledare. Satsningen har också fått stöd från bland annat Strängnäs kommun och Mötesplats Biohuset.
— Vi vill göra det här tillsammans med andra, menar Linus. Det behövs fler som hjälper till. Vi är jätteglada att filmaren Rich Tella från Stallarholmen kommer att filma inslag, och hoppas att fler, både företagare och privata aktörer vill stötta.

”Evenemanget riktar sig till alla, men kanske särskilt till äldre”. Linus förklarar.
— Nu med restriktionerna får många fira jul ensamma. Jag önskar med hjärtat att de ska få ut mest av det här.

Sändningen är planerad till den 20 december, fjärde advent och blir ungefär en timslång stund av lokal, maximal julstämning.