Ingelas boktips Här tipsar jag om nya, halv- och helgamla böcker i olika genrer för olika åldrar.

0
349
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

NEJ SA KANIN handlar om liten viljestark kanin som säger nej till allt mamma kanin föreslår. Även till sånt som lilla kanin brukar tycka om. Viljornas kamp utbryter. Ända tills mamma kanin kommer på något smart att enas kring. En mysig igenkänningsbok om nej-sägar-åldern. NEJ sa kanin är en bejublad debutbok av den nederländska författaren och illustratören Marjoke Henrichs.

Författare och illustratör: Marjoke Henrichs
Övrigt: 0-3 år, bilderbok, Alfabeta

MINA HUSDJUR är en humoristisk bilderbok för 3-6-åringar som är skriven på knasiga rim. Här bjuds läsaren in till ett hus där det bor djur som gör alla möjliga och omöjliga saker, till exempel ”Fisken diskar disken. Undulaten torkar faten. Masken rensar vasken. Buffelhjorden torkar borden. Måsen kokar såsen, som en iller spiller.” De detaljrika bilderna gör att man kan titta och prata länge om varje uppslag. Och förstås fnissa åt alla stolligheter och ordlekar. Författaren Nils Andersson och illustratören Erik Svetoft har tidigare skrivit den omtalade boken Pappor ska vara tjocka.

Författare och illustratör:  Nils Andersson och Erik Svetoft
Övrigt: 3-6 år, bilderbok, Rabén & Sjögren

TAPETGLÄDJE – På väggarna förr och nu är precis det titeln anger. En lustresa för alla oss som älskar tapeter och historia. Lite som en pendang till tv-programmet ”Det sitter i väggarna”. Själv är jag nästan besatt av olika stilar och epoker efter att nyligen ha flyttat in i en hantverksgård i Mariefred från sent 1700-tal. Med huset följde nämligen en inramad tavla med elva tapetrester som tidigare ägare sparat vid renoveringar (tack!). Med hjälp av den här boken har jag kunnat lista ut ungefär vilket årtionde tapeter i vårt hus är uppsatta.

 Här varvas krönikeliknande texter med snygga foton från stugor, slott, radhus, hotell och butiker. Ett av husen som beskrivs ligger faktiskt i Mariefred (inte vårt, men nästan granne). Det svensk-engelska reportageteamet Catharina Miller och David Miller tar oss även med hem till William Morris och till skickliga tapetmakare. Som tapetnörd har man hamnat i himlen!          

Författare och foto: Catharina Miller och David Miller
Övrigt: vuxen, faktabok, Votum förlag

BAKVATTEN är en släkthistoria från Sorseletrakten som löper från 1948 till 2008. I första kapitlet får läsaren veta att den lilla pojken Nilas försvann någon gång i mitten av 1960-talet och att storebror Håkan är inblandad något sätt. Alltihop börjar med att tonårspojken Assar blir förälskad i den äldre grannfrun Margareta. Resultatet blir ett barn. Sedan ringlar sig historien fram via hemligheter, mobbning, fotboll, hårt kroppsarbete och olika livsöden fram till sista kapitlet där man får veta vad som egentligen hände med pojken Nilas. Mycket är skrivet i dialog på dialekt, vilket gör att jag varmt kan rekommendera ljudboken. Älskar både den vemodiga historien och språket! Svårt att tro att detta är författaren Maria Brobergs debutbok. Imponerande!   

Författare: Maria Broberg
Övrigt: vuxen, roman, Norstedts

KONSTEN ATT FÖRDÄRVA SITT LIV – ELLER INTE är något så ovanligt som en djuplodad och rolig självhjälpsbok. Vanligtvis är jag mycket skeptisk till alla självhjälpsböcker som vällt över oss de senaste åren. Men den här gillar jag just på grund av humorn och självdistansen hos författaren och läkaren Stefan Einhorn. Här får vi till exempel de bästa tipsen i hur vi sabbar första dejten eller våra nära relationer – en genväg till ensamhet! Vi får gå i surhetsskola, en snabbkurs i förolämpningar och hur man effektivt gör sig omöjlig på jobbet. Hur man odlar sina fiender och lär sig konsten att aldrig säga förlåt. Och en massa annat matnyttigt för ett lyckat olyckligt och ensamt liv. Hans omvända grepp gör att våra idiotiska beteenden blir synliga. Jag är säker på att alla kan känna igen sig i något. Det är en befriande känsla att få skratta åt eländet. Samtidigt som ett stänk av allvar ändå dröjer sig kvar i bakhuvudet. Som förhoppningsvis kan leda till en ny insikt och ett förändrat beteende. Hos en själv. 

Författare: Stefan Einhorn
Övrigt: vuxen, facklitteratur, Natur & Kultur

KLARA OCH SOLEN är en ny roman av den japanska författarens Kazuo Ishiguro som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2017. Handlingen utspelar sig i en nära framtid i USA där människorna är indelade i de ”upphöjda” och ”ohöjda”, motsvarande ett A- och ett B-lag. Historien berättas från den människoliknande roboten Klaras perspektiv. Hon drivs av solenergi och är programmerad till en AV (artificiell vän), som de flesta barn i de upphöjda samhällsklasserna äger. Detta för att hjälpa dem i en värld där allt färre tillfällen ges att kommunicera irl. All deras undervisning sker nämligen digitalt via ”ovalen”, vilket innebär att många upphöjda barn blir ensamma och får allt svårare att interagera med andra människor.

AV:n Klara blir köpt och hamnar hos den glada men svårt sjuka 14-åriga Josie och hennes mamma. Men det är något som skaver. Något som inte riktigt stämmer. Det finns ett mörkt hotfullt moln över människorna och hela världen. Historien innehåller alla de klassiska elementen; kärlek, olycklig kärlek, ondska, psykisk ohälsa, hopp och förtvivlan. Klara och solen är en fascinerande roman med ett alldeles eget avskalat nästan autistiskt språk, som gör det gnistrande kristallklart. Det är AV-robotens artificiella intelligens som står för den rena oskyldiga blicken på verkligheten.

Författare: Kazuo Ishiguro
Övrigt: vuxen, roman, Wahlström & Widstrand

ZOMBIER, ZOMBIER, ZOMBIER – eller omgiven av döda är den första svenska populärvetenskapliga antologi, bestående av nio artiklar, som tar sig an ämnet på ett seriöst sätt. Varför har zombies blivit en vår tids mest populära skräckväsen? Vad är egentligen en zombie? Och vilken funktion fyller zombieberättelserna i vår tid?

En funktion är förstås underhållning inom populärkulturen i form av skräckel, det vill säga skräck och äckel. Men zombies används också för att bearbeta tankar kring livet och döden och sånt vi är rädda för i vår tid, till exempel pandemier, klimatkrisen eller andra katastrofer som riskerar att jorden går under. Ytterligare en funktion är att hotet om zombieapokalypsen gjort att fler blivit intresserade av prepping. Det vill säga att förbereda sig för att klara en stor katastrof. En av bokens redaktörer, Herman Geijer, pratade om (zombie-)prepping i ett av de mest populära P1 Sommar-avsnitten år 2015. Mitt favoritkapitel i boken är ”Gengångare – Om konsten att uppväcka de döda”, av religionshistorikern Tommy Kuusela, som handlar om vilka nordiska förlagor det finns till zombien. Lättillgänglig och spännande populärvetenskaplig bok om vår samtid. Och framtid.   

Författare: Red. E Kingsepp, H Geijer & L H Ohlson m.fl.
Övrigt: vuxen, facklitteratur, Vertigo förlag