Här tipsar jag om nya, halv- och helgamla böcker i olika genrer för olika åldrar.

0
284
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

GODMORGON ROJ! och GODNATT ROJ! är sprillans nya pekböcker i bitvänlig kartong där vi får följa lilla Roj och stora pappan under morgon- och kvällsbestyr. Blöjan, pottan, gos under filten, krånglande strumpor med mera. Och vem tror ni kommer att somna först? Varning för stor igenkänning och många skratt.

Författare och illustratör: Ellen Karlsson och Lisen Adbåge
Övrigt: 0-3 år, pekböcker, Natur & Kultur

Johan och Bojan. Foto: Caroline Andersson Renaud, illustration Filippa Widlund.

BOJAN OCH GRÄVMASKINEN är den sjätte delen i den älskade bilderbokserien om stora fordon för små barn av f d läsambassadören och Bollibompa-programledaren Johan Anderblad. Kombinationen av hårda fakta om fordon och mjuka berättelser om djur är genial! Håller att läsas om och om igen.

Författare och illustratör: Johan Anderblad och Filippa Widlund
Övrigt: 3-6 år bilderböcker, Bonnier Carlsen

SKUGGAN är en mysryslig skräckhistoriaför nybörjarläsare. Den handlar om Alvaro som upptäcker att hans skugga verkar ha en egen vilja. Vill den honom illa? Skuggan ingår i bokserien Läs på egen risk. Mouwahahaaa!

Författare och illustratör: Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson
Övrigt: 6-9 år, skräck- och spökhistorier, Bonnier Carlsen

SPÖKSYSTRAR – Flickan på kyrkogården är en lättläst och lagom läskig spökhistoria för lågstadiebarn. Den handlar om Nila som ska börja 3:an i en ny skola. Första skoldagen är hon lite sen och genar över kyrkogården. Där sitter en jämnårig flicka uppflugen på en hög gravsten. ”Hej! Vart ska du?” frågar flickan och ler stort. Men varför är hon så blek? Och varför har hon så tunna kläder? Första delen i bokserien Spöksystrar.

Författare och illustratör: Mårten Melin och Hanna Granlund
Övrigt: 6-9 år, spökhistoria, Rabén & Sjögren

SAMLADE VERK är en relationsroman där man får följa de tre vännerna Martin Berg den misslyckade författaren som startar ett förlag, hans akademiskt briljanta fru Cecilia Wikner Berg och den excentriska konstnären Gustav Becker. Handlingen utspelar sig i Göteborg från 1980-talet fram till nutid. Ja boken är vansinnigt lång (nästan 700 sidor) men också vansinnigt bra. Mustig är ordet! Som en boeuf bourguignon med lång och djup eftersmak. Kan erkänna att jag var lite skepisk i början, men när jag väl lärt känna karaktärerna och berättarstilen kunde jag inte få nog. Debutromanen Samlade verk tilldelades Augustpriset 2020 i den skönlitterära kategorin.

Författare: Lydia Sandgren
Övrigt: vuxen, relationsroman, Albert Bonniers Förlag

HITTEBARNET utspelar sig i London 1754. Den fattiga räkförsäljerskan Bess ska efter sex år hämta hem sin utomäktenskapliga dotter Clara barnhemmet. Men där får hon veta att en kvinna redan hämtat dottern, i Bess namn. En förtvivlad jakt inleds för att ta reda på vad som hänt Clara. Hittebarnet handlar om två kvinnors kärlek och kamp om ett barn.

Författare: Stacey Halls
Övrigt: vuxna, roman, Bokfabriken

OM DET VAR KRIG I NORDEN är ett tankeexperiment (på 59 sidor) där författaren och statsvetaren Janne Teller vänder på perspektiven så att läsaren kan förstå vad det innebär att vara flykting. Man blir berörd. Jag lovar! Om det var krig i Norden borde finnas i varje hem och som klassuppsättning på varje skola.  

Författare: Janne Teller
Övrigt: unga och vuxna, faktabok, Lilla Piratförlaget

HANDBOK FÖR SPRÅKPOLISER. Grattis! ”Du har blivit antagen till språkpolishögskolan. Du har fått din rödpenna och ser fram emot att börja arrestera språkmissbrukare med de klassiska orden ’det heter faktiskt’ ”. Ingen kan som språkvetaren, läraren och författaren Sara Lövestam skriva så humoristiskt och lättsamt om grammatik. En bok för alla!

Författare: Sara Lövestam
Övrigt: vuxen, faktabok, Piratförlaget