Vad är enklaste behandlingen mot löss?

0
257
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Det tog inte lång stund efter att skola och dagis hade satt igång förrän de första lössen kom. Vad är bästa (och enklaste) sättet att bli av med dem? Finns det något vi kan göra för att skydda oss så att vi slipper få dem?

Mia

SVAR

Enligt de senaste riktlinjerna från Läkemedelsverket ska behandling av löss i första hand göras med medicintekniska produkter som innehåller dimetikon.

Lössen sprids genom direktkontakt huvud mot huvud, exempelvis vid lek, gemensam användning av samma surfplatta eller andra situationer när barn är i närkontakt med varandras huvuden. Huvudlusen kan inte flyga eller hoppa. Utanför hårbotten är huvudlusen oförmögen att på nytt etablera sig i huvudhår och överlever högst ett dygn. Därför finns inget egentligt behov av att rengöra till exempel sängkläder eller leksaker. Dock kan huvudlössen spridas via hår på kammar och borstar, varför dessa bör rengöras som en försiktighetsåtgärd.

Vanliga symtom och tecken på förekomst av huvudlöss är klåda i hårbotten (dock inte alltid), sår och infektioner i hårbotten orsakade av sönderrivna lusbett och/eller lusavföring/lusskinn på huvudkudden eller kragen.

Så behandlar du löss för bästa effekt

• Luskamma – informera samtidigt omgivningen, till exempel skola/förskola.

• Använd lusmedel innehållande dimetikon, silikonolja, som masseras in i hårbottnen och håret.

• Behandla alla inom en grupp/familj samtidigt så minskar risken för ny smitta.

• Om lössen fortfarande är ett problem, upprepa behandlingen med lusmedel innehållande dimetikon efter cirka 7 dagar.

På apoteken finns flera olika produkter som innehåller dimetikon, bland annat Hedrin, Linicin, Nyda och Paranix.

Än så länga saknas det vetenskapligt stöd för förebyggande behandling. Så ni ska bara behandla när ni verkligen har hittat löss.

________________________

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.