Ska jag undvika jordgubbar och rabarber om jag tar Waran?

0
4556
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Jag tar Waran-tabletter varje dag efter en hjärtinfarkt med bestående förmaksflimmer.  En väninna påstod att jag absolut inte ska äta rabarber och jordgubbar när jag tar Waran. Stämmer det verkligen? Det vore verkligen tråkigt för jag ser verkligen fram emot det.

Diana

SVAR

Nej, det stämmer inte att du ska undvika dessa helt och hållet, men det är bra om du har lite kontroll på hur mycket du äter. Personer som tar Waran gör det för att deras risk för blodproppar är förhöjd. Waran tunnar ut blodet och minskar dess effekt att koagulera. Därmed minskar också risken för nya blodproppar. Både jordgubbar och rabarber innehåller K-vitamin. K-vitamin behöver kroppen för att den normala koagulationsprocessen ska fungera vid till exempel en sårskada. Men K-vitamin har en direkt motverkande effekt på Warans blodförtunnande effekt. Hos personer som tar Waran vill man alltså helst undvika tillskott av K-vitamin.

Därför är det bra att inte äta så mycket av livsmedel som innehåller höga halter av K-vitamin, som även finns i broccoli, spenat, mangold, grönkål, brysselkål samt surkål och kiwi. För att göra det enkelt och säkert att ställa in och behålla en bra Waran-dos bör du därför äta lika mycket jordgubbar och/eller rabarber varje dag, så att effekten på blodets levringsförmåga blir lika från dag till dag. Om ditt intag av rabarber och jordgubbar varierar stort från dag till dag blir det svårt att ställa in en bra dosering av Waran för dig.

Därför föreslår jag att du pratar med din läkare och personalen på Waran-mottagningen innan du börjar äta dessa läckerheter så att ni tillsammans kan lägga upp en strategi för hur ni ska gå tillväga. Det kan behövas lite tätare besök i början för att justera dosen samt på hösten när du slutar med rabarber och jordgubbar.

Foto: Engin Akyurt/Karolina Grabowska

________________________

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.