Kan jag dela eller krossa vitamintabletten?

0
161
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Jag ska ta en tablett Kvinna kosttillskott från apoteket, vitaminer och mineraler för kvinnor, varje dag. Men jag har svårt att svälja stora tabletter. Därför undrar jag om det går bra att dela eller krossa tabletterna? Sign

SVAR

JA, DU KAN dela eller krossa tabletterna, men de innehåller B-vitamin som inte smakar särskilt gott. Så istället för att tugga eller krossa dem kan du dela den i mindre bitar. Då frigörs inte lika mycket av den oangenäma smak som framförallt B-vitaminer har. Eller blanda ner bitarna i lite sylt eller något annat du tycker om och som kan hjälpa till att maskera smaken av vitamin B.

DU KAN OCKSÅ prova en produkt som heter Medcoat om det är olämpligt att dela eller krossa en tablett. Det är ett tablettöverdrag som du trycker tabletten igenom. Då skapas ett överdrag (dragering) som gör tabletter hala, lättare att svälja och ger dem en behaglig smak.

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor med sin familj i Mariefred.
På Fråga Apotekaren http://www.fragaapotekaren.se kan du ställa dina egna frågor till honom.