Finns det något som skyddar mot vinterkräksjukan?

0
159

Fredrik Hed är apotekare och medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.


FRÅGA

Nu när jullovet är slut och skolan börjat igen kommer vi garanterat får en släng av vinterkräksjukan. Finns det något vi kan göra för att skydda oss eller är det bara att härda ut?

/Anna

SVAR

En normal säsong för vinterkräksjukan brukar sträcka sig mellan november och april, så den är i full gång just nu. 

Det enda som är bevisat, som smittskyddsläkare också rekommenderar, är att hålla god hand- och toaletthygien. Tvätta händerna noga med flytande tvål och vatten, framför allt innan mat och efter toalettbesök. Handsprit hjälper inte, det påverkar inte viruset som orsakar vinterkräksjuka. Den som är magsjuk bör också ha en egen toalett om ni har flera toaletter. Håll er också borta från dem som är smittade – så gott det går.

Det finns inga läkemedel eller naturmedel som skyddar er från att få vinterkräksjukan. Det har påståtts att vitpeppar och olika spritsorter kan skydda, men det finns inga vetenskapliga bevis för det. Samtidigt går det inte att utesluta att det skulle kunna fungera. Bara för att det saknas bevis betyder inte det att det saknas effekt. Det är ju inte farligt eller dyrt att ta några vitpepparkorn.

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och sprids mycket lätt. Det är också den vanligaste typen av magsjuka i Sverige. Men alla smittas inte, runt 20 procent av den europeiska befolkningen har ett medfött genetiskt skydd mot den vanligaste typen av norovirusinfektion, dit vinterkräksjuka räknas. Så det är nog snarare så att det är deras gener som skyddar dem istället för eventuella huskurer som vitpepparkorn.

Barn som går på förskola kan komma tillbaka när de äter som vanligt och det har gått minst två dygn utan att de har kräkts eller har haft diarré. Barn som går i skolan ska stanna hemma i minst ett dygn efter att de har blivit friska.